fbpx

Tajomstvo dokonalého spánku: Luxusné hotely predstavujú nový trend v odpočinku — spánkový turizmus

Zdroj: Pexels/Pixabay, Andrea Piacquadio

Spánok je nevyhnutnou súčasťou života každého z nás, no v dnešnom hektickom svete ho často zanedbávame. Kvalitný spánok sa postupne stáva vzácnym luxusom. Na tento problém reagujú niektoré hotely, ktoré začali ponúkať špeciálne programy zamerané na zlepšenie spánku a celkového oddychu. Píše o tom idnes.cz. 

Niektoré hotely sa rozhodli vyhovieť potrebám hostí, ktorí trpia nedostatkom spánku. Vytvárajú pre nich ideálne podmienky, aby si mohli naplno oddýchnuť. Podľa štatistík trpí až 40 % svetovej populácie poruchami spánku. National Sleep Foundation odporúča spánok v rozsahu sedem až deväť hodín denne, čo mnohí ľudia nedosahujú.

Jolene Hartová, zdravotná koučka a autorka knihy Well-Rested Every Day, tvrdí, že správne návyky sú kľúčové pre kvalitný spánok. Patrí medzi ne zníženie expozície modrému svetlu z obrazoviek, obmedzenie stresu a relaxačné techniky, ako napríklad teplé kúpele či sauny. Tieto postupy pomáhajú telu pripraviť sa na odpočinok.

Luxusné hotely sa pridávajú k trendu

Luxusné ubytovacie zariadenia a wellness centrá po celom svete ponúkajú špeciálne programy zamerané na zlepšenie spánku. Hostia majú možnosť využiť personalizované spánkové terapie, aromaterapiu, špeciálne menu s jedlom podporujúcim spánok a poradenstvo od odborníkov. Tento nový trend, nazývaný spánkový turizmus, sa stáva obľúbeným medzi tými, ktorí chcú zažiť dokonalý odpočinok.

Odborníci potvrdzujú prínosy spánkových programov

Dr. Michael J. Breus, klinický psychológ známy ako „Spánkový doktor“, hovorí: „Tieto programy môžu byť veľmi užitočné, najmä pre tých, ktorí doma ťažko zaspávajú.“ Podľa neho hotely môžu hosťom poskytnúť rady a tipy, ktoré im pomôžu lepšie spať aj počas dovolenky. Zároveň však varuje, že tieto programy samy o sebe nemôžu vyliečiť chronickú nespavosť.

Hotely, ktoré sa špecializujú na spánkový turizmus

1. Hotel Six Senses (Ibiza, Španielsko)

Tento hotel, nachádzajúci sa na jednom z najživších stredomorských ostrovov, ponúka špeciálny spánkový program na tri, päť alebo sedem dní. Program zahŕňa wellness screening, spánkovú konzultáciu, rôzne druhy jógy vrátane súkromných lekcií, kryoterapiu, výživové poradenstvo a sledovanie spánku počas pobytu. Okrem toho hostia môžu zažiť letné kino pod hviezdami alebo wellness rituály na podporu vzťahov.

Cena za tri noci: približne 2700 €

2. Grandhotel Tschuggen (Arosa, Švajčiarsko)

Tento luxusný hotel v srdci švajčiarskych Álp ponúka špeciálny program „Spánkový sluha“. Ten zahŕňa nočnú masáž v miestnych kúpeľoch, optimalizáciu teploty a vlhkosti v miestnosti, vankúšové menu a večeru zloženú z potravín podporujúcich spánok. Hostia môžu využiť aj zážitky ako rybačku v horských jazerách alebo pozorovanie hviezd.

Cena za tri noci: približne 600 €

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie