fbpx

Ukrajina zakazuje Telegram: Ruská špionáž pod drobnohľadom

Zdroj: Pexels/Алесь Усцінаў, Viralyft

Ukrajinská vláda zakázala aplikáciu Telegram na všetkých zariadeniach, ktoré používajú štátni úradníci, vojenský personál a zamestnanci kľúčových sektorov. Dôvodom sú obavy, že Rusko by mohlo cez túto aplikáciu sledovať komunikáciu. O tomto kroku informovala Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny, ktorá zdôraznila potenciálne bezpečnostné riziká. Píše o tom aj idnes.cz. 

Zákaz prichádza po tom, čo šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov predložil dôkazy o schopnosti ruských tajných služieb prístupovať k správam v Telegrame. Andrij Kovalenko, ktorý vedie centrum pre boj s dezinformáciami, upresnil, že obmedzenie sa týka iba služobných zariadení a osobné telefóny môžu Telegram naďalej používať.

Telegram patrí medzi najpoužívanejšie aplikácie na Ukrajine aj v Rusku, obzvlášť od začiatku vojny v roku 2022. Ukrajinskí predstavitelia už viackrát vyjadrili svoje obavy z jeho bezpečnosti, najmä v kontexte prebiehajúceho konfliktu.

Pôvod Telegramu a reakcia spoločnosti

Telegram má sídlo v Dubaji a jeho zakladateľom je Pavel Durov, ktorý opustil Rusko v roku 2014 po tom, čo odmietol vyhovieť žiadostiam ruskej vlády o cenzúru a prístup k dátam na svojej sociálnej sieti VKontakte. Nedávno bol Durov zadržaný vo Francúzsku a obvinený v súvislosti s nelegálnym obsahom na platforme Telegram.

Ukrajinský bezpečnostný orgán upozornil, že ruské tajné služby majú prístup k správam na Telegrame, vrátane tých, ktoré boli odstránené, a k osobným údajom používateľov. Budanov uviedol: „Vždy som podporoval a budem podporovať slobodu slova, ale otázka Telegramu nie je otázkou slobody slova, ale otázkou národnej bezpečnosti.

Telegram vo svojej reakcii zdôraznil, že nikdy nezdieľal žiadne údaje používateľov s akoukoľvek krajinou, vrátane Ruska. „Zmazané správy sú trvalo zmazané a technicky ich nie je možné obnoviť,“ tvrdí spoločnosť.

Využitie Telegramu na Ukrajine

Podľa BBC, Telegram sa stáva čoraz populárnejším zdrojom informácií na Ukrajine, pričom prieskum z minulého roka ukázal, že až 72 % Ukrajincov ho využíva na spravodajské účely.

Prezident Volodymyr Zelenskyj, spolu s ďalšími vládnymi a vojenskými predstaviteľmi, pravidelne využívajú Telegram na zverejňovanie aktuálnych správ o vojne a dôležitých rozhodnutiach.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie