fbpx

Útok v Bejrúte zasiahol jadro Hizballáhu: Ocitá sa Izrael na pokraji ďalšieho konfliktu?

Libanonské úrady vyšetrujú sériu výbuchov komunikačných zariadení v Libanone Zdroj: TASR/AP

V piatok militantné hnutie Hizballáh, ktoré je známe svojimi úzkymi väzbami na Irán, oznámilo, že izraelský nálet v Bejrúte pripravil o život ich významného veliteľa Ibráhima Ákila, jedného z najdôležitejších zakladajúcich členov tejto organizácie. Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva izraelský útok zasiahol viacpodlažnú budovu v hustej mestskej oblasti Bejrútu, pričom spôsobil smrť 14 osôb a desiatky ďalších zranil. Píše o tom agentúra TASR.

Ibráhím Ákil bol považovaný za jedného z najvyššie postavených vojenských vodcov Hizballáhu a zaujímal významné miesto v Rade džihádu, čo je najvyšší vojenský orgán tejto iránom podporovanej organizácie. Hizballáh vo svojom vyhlásení opísal Ákila ako „veľkého džihádistického veliteľa„, ktorý žil „požehnaný život plný džihádu, obetí, práce a výziev„. Jeho smrť bola v rámci organizácie považovaná za ďalší krok na ceste k mučeníctvu, ku ktorému sa pripojil po rokoch náročného boja.

Podľa CNN, Ákilova smrť prišla v čase, keď Bejrút čelil sérii výbuchov, ktoré tento týždeň zasiahli pagerové zariadenia a vysielačky používané členmi Hizballáhu. Tieto výbuchy zabili desiatky ľudí a tisíce ďalších zranili. Tieto malé explózie výrazne ovplyvnili situáciu v Libanone, ktorý už dlhodobo čelí napätiu medzi militantnými skupinami a Izraelom.

Ákil sa stal známym pre svoju účasť v niektorých z najväčších útokov organizovaných Hizballáhom. Spojené štáty vypísali odmenu vo výške sedem miliónov dolárov za jeho dolapenie. Bol hľadaný najmä za úlohu v bombovom útoku na americké kasárne námornej pechoty v Bejrúte z roku 1983, kde zahynulo 241 amerických vojakov. Okrem toho, Ákil mal údajne prsty aj v únosoch Američanov a Nemcov v Libanone počas 80. rokov. Izrael sa ho už raz pokúsil zabiť začiatkom 90. rokov, tento pokus ale zlyhal.

Izraelská armáda uviedla, že útok bol zameraný na vysokopostavených členov Hizballáhu a Ákil bol medzi zabitými osobami. Po útoku došlo k zvýšenému napätiu medzi Izraelom a jeho susedmi, najmä medzi Izraelom a Libanonom. Tento konflikt má korene v dlhoročnom boji medzi Hizballáhom a izraelským štátom, pričom pravidelne dochádza k útokom a odvetným akciám.

Spojené štáty sa už dlhé roky pokúšajú postaviť Ákila pred súd za jeho účasť v útokoch proti americkým záujmom a spojeneckým silám. Jeho smrť môže znamenať úder pre militantné hnutie, no zároveň hrozí, že vyvolá ďalšiu vlnu násilia. Niekoľko iránom podporovaných šiitami kontrolovaných milícií v Iraku už v súvislosti s týmto útokom prisľúbilo krutú pomstu. Milície ako Harakat al-Nujaba a Kataib Hizballáh vo svojich vyhláseniach zdôraznili, že zodpovední za Ákilovu smrť pocítia tvrdú odplatu.

Okrem toho, útok spôsobil aj napätie na diplomatickej úrovni. Libanonský minister zahraničných vecí Abdallah Bou Habib varoval na pôde OSN, že útoky na komunikačné zariadenia Hizballáhu ohrozujú nielen Libanon, ale aj medzinárodnú bezpečnosť. „Buď táto Bezpečnostná rada prinúti Izrael zastaviť svoju agresiu… alebo budeme tichými svedkami veľkého výbuchu, ku ktorému sa v tieto dni schyľuje,“ uviedol Búhabíb. Kritizoval tiež medzinárodnú komunitu za nečinnosť a označil Izrael za „darebácky štát“, ktorý nedodržiava medzinárodné právo.

Na druhej strane izraelský veľvyslanec Danny Danon obvinil Hizballáh z provokácií a porušenia medzinárodného práva. Konflikt medzi týmito stranami sa neustále vyhrocuje, pričom izraelské úrady varovali, že v prípade pokračujúcich provokácií budú nútené zasiahnuť ešte razantnejšie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie