fbpx

Sťažnosti šéfky SND Ťapákovej: Činohra vraj ruší veľa predstavení, súbor sa ohradil

Zábery z protestu na podporu Kultúrneho štrajku na Námestí SNP v Bratislave dňa 19. septembra 2024. Zdroj: TASR

Riaditeľka Slovenského národného divadla Zuzana Ťapáková sa mala sťažovať ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nom. SNS), že kvôli kšeftom hercov ruší činohra mnohé predstavenia. Súbor hercov sa však voči týmto tvrdeniam ohradil, píše denník SME.

Nakoľko riaditeľka SND nedovolila konanie tlačovej besedy hercov priamo v budove SND, brífing sa tak odohral pred budovou národného divadla ako súkromná akcia. „V Slovenskom národnom divadle už 105 rokov platí, že divadlo je na prvom mieste,“ uviedla šéfka Činohry SND Miriam Kičiňová. Počas besedy sa spolu s viacerými hercami a herečkami činohry ohradili voči tvrdeniu, že si mnohí herci neplnia svoje povinnosti a uprednostňujú kšefty mimo divadla.

Bude vás zaujímať

V utorok to na tlačovej konferencii naznačila ministerka kultúry Martina Šimkovičová: „Veľa divadelných predstavení bolo odložených, boli tam vypredané lístky a nemohli sa hrať, pretože títo herci mali aktivity mimo Slovenského národného divadla.“ Kičiňová na to reagovala, že takéto tvrdenia môžu vo verejnosti vyvolať nedôveru v SND a v prácu hercov.

Herečky Táňa Pauhofová a Rebeka Poláková preto na tlačovke uviedli dáta z posledných dvoch sezón. V sezóne 2022/2023 odohrala činohra v priemere 43 predstavení mesačne, pričom sa často hralo vo všetkých troch hracích priestoroch. Bez náhrady bolo zrušených iba 11 predstavení, pričom vo všetkých prípadoch išlo o práceneschopnosť, či už v dôsledku akútneho zdravotného stavu, operácie alebo covidu.

V sezóne 2023/2024 uviedla činohra 452 predstavení, pričom bez náhrady bolo zrušených 15 predstavení a 14 dokázala činohra adekvátne nahradiť. „Ak je možné urobiť záskok, tak to vždy urobíme, pri väčších postavách to samozrejme nejde. Sme tu často celé víkendy, lebo takto funguje naša profesia a vnímame to ako službu verejnosti, čím práca v Činohre Slovenského národného divadla pre nás všetkých je. Ak sa objavili pochybnosti, radi by sme vyzvali na objasnenie, o ktoré konkrétne predstavenie išlo a pre aké kšefty sa zrušilo,“ povedal v závere brífingu herec Richard Stanke.

Spolu s ním sa brífingu zúčastnili aj Jana Kovalčiková, Emília Vášáryová, Alexander Bárta, Táňa Pauhofová, Tomáš Maštalír, Rebeka Poláková, Diana Mórová či Ondrej Kovaľ.

Bude vás zaujímať

Podľa Šimkovičovej priniesla informácie o množstve zrušených predstavení bez náhrad, ktoré členovia súboru dementovali, práve riaditeľka divadla Zuzana Ťapáková. Do funkcie ju ministerka menovala krátko pred začiatkom aktuálnej sezóny. Stalo sa tak tri týždne po odvolaní Mateja Drličku. „Rozhovory so Zuzanou Ťapákovou ma presvedčili o tom, že spolu vieme naplniť víziu o tom, ako má fungovať SND,“ napísala na Telegrame ministerka, ktorá ju do funkcie vymenovala.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie