fbpx

Ministerka Šimkovičová riadila divadlo, aj keď nemala. Nadácia podáva podnet

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (vľavo) a odvolaný riaditeľ SNS Matej Drlička (vpravo). Zdroj: TASR/Pavol Zachar,Pavel Neubauer

Po odvolaní Mateja Drličku z pozície riaditeľa Slovenského národného divadla ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou začala plniť aj úlohy štatutárky divadla. Nadácia Zastavme korupciu však upozorňuje, že právny rámec na takéto súbežné pôsobenie neexistuje. Informuje TA3.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová v priebehu roka vymenila takmer tretinu riaditeľov organizácií pod jej rezortom. V jednom prípade sa však zdá, že porušila zákon, keď po odvolaní riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) sama vystupovala ako štatutárka, čo pravidlá nepovoľujú. Nadácia sa preto rozhodla obrátiť na prokuratúru, aby preskúmala zákonnosť tohto postupu.

Najväčší rozruch vyvolalo odvolanie Drličku z postu generálneho riaditeľa SND. Vtedy zostalo Slovenské národné divadlo (SND) bez štatutára, čo je kľúčové pre jeho fungovanie. Štatutár totiž musí svojím podpisom overiť zmluvy a ďalšie dôležité dokumenty.

Nadácia Zastavme korupciu informuje, že v súvislosti s vyplatením miezd a zrušením výpovede pre šéfku baletu vystupovala ako štatutárna zástupkyňa divadla samotná ministerka. Avšak z právnej analýzy, ktorú si SND nechalo vypracovať, vyplýva, že takýto postup legislatíva neumožňuje.

Problém však spočíva v tom, že neexistuje žiadny právny predpis, ktorý by ministerke umožňoval túto úlohu vykonávať. Nadácia dokonca tvrdí, že týmto konaním mohlo dôjsť k porušeniu zákona.

Nadácia sa preto obrátila na Generálnu prokuratúru, aby preskúmala zákonnosť tohto postupu.

„Nadácia tiež konzultovala túto ‚dvojakú‘ funkciu s viacerými nezávislými právnikmi, ktorí všetci potvrdili, že neexistuje žiadny právny predpis, ktorý by ministerke umožňoval byť súčasne štatutárom divadla,“ uvádza Xénia Makarová, novinárka z Nadácie Zastavme korupciu.

Divili sa aj riaditelia

Na možnú nezlučiteľnosť týchto dvoch funkcií nedávno upozornili aj ostatní riaditelia úsekov SND. Ako sme už informovali, vedúci jednotlivých úsekov sa tiež vyjadrili, že nemajú vedomosť o existencii príslušného právneho rámca.

„Ministerstvo kultúry SR vystupuje ako zriaďovateľ SND, ale nemáme informácie o žiadnom právnom predpise, ktorý by ministerku kultúry oprávňoval automaticky vykonávať úkony štatutárneho orgánu SND v období, keď nie je menovaný alebo poverený,“ uvádza sa v liste.

Existenciu tejto dvojitej funkcie potvrdila aj samotná SND, konkrétne jej poverená riaditeľka Zuzana Ťapáková.

„Podľa informácií z písomností ministerstva kultúry je ministerka kultúry označovaná ako zastupujúca štatutárka,“ uviedlo divadlo vo svojej odpovedi.

Nadácia sa tiež obrátila na ministerstvo kultúry s otázkami, no to údajne odmietlo na ne odpovedať.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie