fbpx

V Stupave prekvapivo zatvorili škôlku: Mesto tvrdí, že je v havarijnom stave, rodičia majú iné podozrenia

V Stupave zatvorili škôlku. Zdroj: Reprofoto/tvnoviny.sk

Rodičia v Stupave sa zo dňa na deň ocitli bez škôlky, keďže mesto rozhodlo o dočasnom uzavretí najstaršej materskej školy kvôli údajne havarijnému stavu spôsobenému dažďami. Mnohí rodičia nesúhlasia s týmto rozhodnutím, keďže priestory pre deti údajne neboli vytopené a domnievajú sa, že za týmto krokom je snaha mesta ušetriť na prevádzkových nákladoch. V Stupave tak prišli o škôlku, do ktorej chodilo 36 detí. Informujú tvnoviny.sk.

Matky sú rozčúlené a kritizujú, že takýto krok je neprijateľný, pričom tvrdia, že akýkoľvek havarijný stav budovy, kde sa nachádzajú ich deti, neexistuje.

Na začiatku týždňa sa rodičia dozvedeli, že ich deti sa do škôlky už nevrátia, keďže mesto sa rozhodlo na rok zatvoriť zariadenie. Toto rozhodnutie prijal krízový štáb po posledných dažďoch.

Mesto uviedlo, že kotolňa materskej školy utrpela vážne škody a je v havarijnom stave, pričom spadla stropná časť. Podľa hasiča z DHZ Stupava mohlo byť v miestnosti až 30 až 60 centimetrov vody, čo poškodilo elektroinštaláciu a kúrenie. Oprava sa zrejme nebude dať realizovať rýchlo.

Jedna z matiek však tvrdí, že situácia nebola kritická a škôlka bola plne prevádzková. Rodičia nesúhlasia s okamžitým uzavretím a považujú označenie budovy za havarijnú za neopodstatnené.

Argumentujú, že kotolňa, ktorá bola v inej budove, nebola zaplavená a na mestský úrad sa vybrali, aby si vypočuli vysvetlenie.

Mesto na to reagovalo vyhlásením, že prioritou je zabezpečiť deťom bezpečné prostredie, ktoré momentálne nemôže garantovať kvôli následkom silných dažďov a zatečenia.

Deti rozdelia

Mesto Stupava uvádza, že stará škôlka má problémy s navlhnutou fasádou a vlhkosťou, pričom sa odvoláva na štúdiu z roku 2022, ktorá odporúča sanáciu budovy. Rodičia sa pýtajú, prečo sa tento problém neriešil skôr a prečo sa situácia začala riešiť až dva týždne po začiatku školského roka.

Pre deti to znamená stresujúcu situáciu, keďže od pondelka (23. 9.) sa dve skupiny detí budú musieť presunúť do iných materských škôl. Napriek tomu zostanú spolu so svojimi učiteľkami. V Stupave sú k dispozícii nové triedy, ktoré majú voľné miesta.

Rodičia však tvrdia, že dôvodom uzavretia škôlky je skôr snaha mesta využiť tieto voľné miesta, pričom upozorňujú, že počet dostupných miest prevyšuje počet prihlásených detí. Na otázku, či sú za prerušením prevádzky finančné dôvody, radnica neodpovedala. Z oficiálneho rozhodnutia však vyplýva, že mesto Stupava plánuje obnoviť prevádzku škôlky v tejto budove v septembri 2025.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie