fbpx

CESTOVATEĽKA RADÍ: V týchto destináciách zažijete najkrajšie cestovateľské zážitky. Na otrepané miesta zabudnite

Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Jezael Melgoza, Marcreation

Poznáte ma ako Slovenku z Istanbulu, no okrem toho som aj vášnivá cestovateľka, obdivovateľka nových kultúr a gastronómie. Predtým, ako som začala žiť v Turecku, som 3 roky žila v Taliansku, rok v Rakúsku a rok v Holandsku.

Do Talianska som odišla prvýkrát pracovať ako 17-ročná cez modeling a bola to láska na prvý pohľad. Samozrejme, bolo to dávno a ešte pred slávou Instagramu, takže mi zostalo len veľa krásnych spomienok a zopár polaroidov.

Rada spomínam na cestovanie, no mnohokrát to bolo skôr za prácou, a preto si teraz niektoré destinácie prechádzam s manželom ešte raz ako typický turista. Okrem toho, odkedy žijem v Turecku, možností na cestovanie je menej, pretože prvoradá je pre mňa vždy návšteva Slovenska. Domov chodievam tak trikrát do roka.

V tomto článku vám priblížim niektoré moje cestovateľské destinácie, ktoré stoja za to a možno vás aj inšpirujú. Schválne nespomeniem typické turistické destinácie ako Dubaj či Rakúske Alpy, pretože tieto sú už Slovákmi dávno objavené.

Taliansko: tu nikdy nešliapnete vedľa

Keď sa vyberiete do Talianska, do akejkoľvek jeho časti, garantujem vám, že to neoľutujete. Taliansko je podľa môjho skromného názoru gastronomickou destináciou číslo 1 na svete a v každej dedinke či meste na vás bude dýchať história a „dolce vita“.

Okrem klasických turistických miest ako Rím, Benátky či Florencia, dajte šancu aj mestu Bari v regióne Puglia na brehu Adriatického mora. Je o niečo „kultivovanejšie“ ako Neapol, má menej turistov, no stále tu nájdete ten južanský vibe, ktorým je juh Talianska preslávený. Prezrite si všetky miestne kostolíky a staré mesto, na Bari vám bude stačiť aj víkend.

V regióne Puglia je dobré požičať si auto a vydať sa na výlet do malých čarovných mestečiek ako Ostuni, Otranto či Alberobello, kde nájdete dedinku postavenú z „trulli“, čo sú malé hobitie domčeky zapísané v kultúrnom dedičstve UNESCO. Okrem toho, jeseň je tiež skvelá aj na spoznávanie Sicílie, kde sa až do konca októbra môžete stále okúpať v mori.

Stretnime sa vo Francúzsku: Tam, kde sa bozkáva so Španielskom

Zrejme už každý bol v Paríži, prípadne aj v iných francúzskych mestách, no teraz vám dám tip na neokukané mesto, odkiaľ si pokojne môžete odskočiť aj do Španielska. Vyhľadajte si Perpignan a poďakujete mi neskôr.

Na brehu Stredozemného mora, neďaleko španielskych hraníc, sa nachádza toto stredne veľké mesto plné francúzskej, španielskej, ale aj arabskej kultúry, čo sa, samozrejme, odrazilo aj na gastronómii. Nájdete tu múzeá, parky, paláce, katedrály, ale aj vplyv katalánskej krvi. Istý čas v minulosti tu mal sídlo kráľ z rodu Aragóncov a nájdete tu aj ich palác. O skvelej a chutnej kuchyni snáď netreba ani hovoriť a okrem toho si môžete spraviť výlet aj do Barcelony, ktorá sa nachádza len 2 hodinky autom.

Zostaňme ešte chvíľu v Európe, kto by nemiloval Škandináviu?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie