fbpx

Po záplavách hrozia komáre. V Bratislave naďalej monitorujú liahniská

Na snímke vľavo dobrovoľníčka drží vzorku s larvami komárov a vpravo invázny druh komára Aedes japonicus japonicus. Ilustračné foto. Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák, X/Ayto San

Po chladnom a daždivom období sa vracia teplé počasie, ktoré vytvorí ideálne podmienky pre komáre. Predpokladá sa, že zvýšené hladiny riek prinesú vlnu komárov. Mesto plánuje zasahovať biologickými larvicídmi. Avšak úplné odstránenie problému nebude možné.

Po extrémne výdatných dažďoch a ochladení sa do našej krajiny vracia teplo, ktoré vytvorí ideálne podmienky pre rozmnožovanie komárov.

V Bratislave sa aj naďalej monitorujú liahniská komárov. Aktuálne monitoring prebieha v dostupných oblastiach na území celého hlavného mesta. Tam, kde je to potrebné, vykonáva zásahy. Po opadnutí vody v momentálne zaplavených oblastiach sa prioritne zameria na monitoring daných území. Pre TASR to uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla.

„Aktuálne monitorujeme oblasti, ktoré sú z hľadiska bezpečnosti a rôznych regulácií pohybu dostupné. To nám umožní následne presunúť monitoring do teraz zaplavených oblastí hneď, ako to situácia dovolí,“ skonštatoval Bubla.

Vývoj situácie v súčasnosti magistrát odhadnúť nevie, závislý je od mnohých faktorov. Situácia sa podľa neho dynamicky mení v čase, preto je momentálne veľmi zložité odhadnúť dlhodobejší vývoj.

„V náš prospech hrajú nižšie teploty vzduchu a aj vody, ktoré predlžujú dobu vývoja lariev,“ poznamenal hovorca Bratislavy. Deklaruje však, že zasiahnu vo všetkých identifikovaných lokalitách, kde to bude z hľadiska efektivity zásahu, bezpečnosti a udelených povolení možné.

Monitoring potenciálnych liahnísk komárov je podľa magistrátu základom. Získava prehlaď o výskyte a početnosti lariev v teréne. Pri monitoringu využíva ako pomôcku mobilnú GIS aplikáciu. Na mape má zaznamenané všetky známe potenciálne liahniská komárov, eviduje všetky monitorovacie kontroly a tiež prípadné zásahy larvicídom BTI. Malé vodné plochy ošetruje granulátom BTI ručne, na väčšie plochy využíva motorové aplikátory. Pri vybrežení riek využíva leteckú aplikáciu dronom alebo helikoptérou.

Problémom sú miesta, kde sú chránené zdroje pitnej vody

V Bratislave sa zasahuje biologickým larvicídom BTI, a to na všetkých aktívnych liahniskách, na ktorých zásah povoľuje zákon. Zasahovať ním môže aj v chránených územiach III. a IV. stupňa. Po zásahu bývajú liahniská opätovne kontrolované. Sú však územia, kde ani larvicídom BTI zasahovať nemôže, hoci môže ísť o veľké záplavové plochy. Ide o plochy s V. stupňom ochrany alebo chránené zdroje pitnej vody.

Takýmto príkladom je prírodná rezervácia Slovanský ostrov v katastri Devína, prírodná rezervácia Starý Háj či chránený areál Pečniansky les v Petržalke alebo vodohospodárske ochranné pásmo ako ostrov Sihoť v Karlovej Vsi. Ďalším rozsiahlym územím v piatom stupni ochrany je prírodná rezervácia Dunajské ostrovy pri Rusovciach.

Zároveň sa ale pripomína, že rozsiahle záplavové plochy a liahniská sa nachádzajú aj v okolí Bratislavy, kde sa nemôže zasahovať. Záplavové druhy komárov sa tak môžu dostať napríklad z rakúskej strany Moravy.

„V každom prípade môžeme ubezpečiť, že aj naďalej budeme na dennej báze robiť všetko, čo je v našich silách, aby bolo komárov čo najmenej,“ dodal Bubla.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie