fbpx

Kde na Slovensku napršalo najviac? Rekord je cez tristo milimetrov

Kde na Slovensku napršalo za päť dní najviac? Zdroj: iMeteo.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej Facebook stránke zdieľal informácie o oblastiach, kde počas posledných dní napršalo najviac. Kumulatívny úhrn zrážok sa počítal za obdobie piatich dní, konkrétne od štvrtka do utorka polnoci, čo predstavuje celkovo 120 hodín. SHMÚ tak poskytuje prehľad o zrážkových podmienkach na Slovensku za uvedené obdobie, čo pomáha monitorovať meteorologické podmienky a analyzovať aktuálnu situáciu týkajúcu sa dažďových zrážok.

Absolútnym rekordérom v úhrne zrážok za posledné dni je obec Pernek, kde napršalo až 386 mm zrážok. Podľa meteorológov to predstavuje viac ako polročný priemer v danej oblasti. Značné množstvo zrážok, presahujúce 200 mm, bolo zaznamenané aj na ďalších miestach Záhoria, ako aj v Bratislave, konkrétne na Kolibe a v Mlynskej doline.

Naopak, bratislavské letisko, ktoré sa nachádza v závetrí Malých Karpát, malo podstatne menej zrážok, o viac ako 100 mm menej než iné časti mesta​.

Vyhodnotenie úhrnov zrážok za posledné dni. Zdroj: SHMÚ

Viac než 100 mm zrážok sa vyskytlo v západnej časti Podunajskej nížiny, na severozápade Slovenska, v oblasti Šariša a v Slovenskom raji, pričom inde len sporadicky.

„Výrazné orografické javy sa najviac prejavili v Malých Karpatoch. Veľký kontrast (rozdiel 325 mm) bol zaznamenaný medzi stanicou Slovenský Grob na juhovýchodnom úpätí a stanicou Pernek na severozápadnom úpätí pohoria,“ uviedli meteorológovia.

Podľa SHMÚ boli v závetrí Karpát aj oblasti na Honte, konkrétne v okresoch Levice a Krupina.

„V tejto oblasti sme počas posledných piatich dní zaznamenali najnižší úhrn zrážok. V obci Lontov spadlo iba približne 36 mm, čo je menej než priemerný mesačný úhrn za september (to však môžeme do konca mesiaca ešte dohnať),“ dodali meteorológovia.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie