fbpx

Na Slovensku vznikli nové politické strany: Chcú naspäť slovenskú korunu, okresať LGBTI či vystúpiť z NATO. Kto za nimi stojí?

Predstavitelia strany Sila národa (vľavo) sa rozhodli kandidovať vo voľbách. Zdroj: Sila národa, TASR/Pavel Neubauer

Na Slovensku vznikajú nové politické strany, pričom Ministerstvo vnútra SR zverejnilo oznámenia o začiatku zbierania podpisov troma politickými zoskupeniami, ktoré majú ambíciu vstúpiť na politickú scénu. Zakladatelia strán musia vyzbierať aspoň 10.000 podpisov, odovzdať ich ministerstvu vnútra a požiadať o registráciu. Ak splnia všetky zákonné podmienky, ministerstvo subjekt zaregistruje. Informuje portál Startitup.

Medzi nimi sa nachádza strana SILA NÁRODA, ktorá presadzuje návrat slovenskej koruny, vystúpenie z NATO a ochranu tradičných hodnôt. Ďalšou stranou je FRONT občianska strana práce, ktorá má ľavicovú orientáciu a symbolizuje sociálnu myšlienku a revolúciu. Nová pravica je tretím subjektom, avšak o jej predstaviteľoch a cieľoch zatiaľ neexistujú verejné informácie.

Návrat slovenskej koruny a vystúpenie z NATO

Hnutie SILA NÁRODA, ktoré je už aktívne, má 15 kľúčových programových bodov. Medzi nimi sú návrat slovenskej koruny ako národnej meny, zvýšenie podielu štátu v strategických podnikoch a vystúpenie z NATO. Hnutie sa taktiež zasadzuje za obmedzenie propagácie LGBTI ideológií v médiách a vzdelávacom systéme.

Hnutie SILA NÁRODA sa zameriava na presadzovanie legislatívy, ktorá má ochrániť tradičné rodinné hodnoty a podporiť obsah zodpovedajúci kultúrnym hodnotám Slovenska, vrátane posilnenia výchovy k tradíciám v školách a verejných inštitúciách.

Hnutie SILA NÁRODA. Zdroj: FB/Sila národa

Hnutie tiež plánuje prísnejšie regulovať a kontrolovať mimovládne organizácie, aby zabezpečilo, že ich činnosť je v súlade so záujmami štátu a občanov.

Prípravný výbor hnutia pozostáva zo Štefana Havlíka, Miroslava Čima a Daniely Barnovej. Štefan Havlík, bývalý kandidát strany Republika a kulturista, vrátil svoje vyznamenanie po podpise obrannej dohody s USA bývalou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Havlík vyjadril podporu Rudolfovi Huliakovi a Národnej koalícii počas volieb do VÚC a uviedol, že sa stotožňuje s postojmi hnutia Republika.

Miroslav Čimo, ktorý je súčasťou prípravného výboru hnutia SILA NÁRODA, nie je na slovenskej politickej scéne žiadnym nováčikom.

Predtým kandidoval za stranu Republika a kvôli šíreniu hoaxov na sociálnych sieťach sa ocitol v hľadáčiku polície. Informuje portál. Čimo je generálnym manažérom KALI RECORDS, hudobného vydavateľstva, ktoré spravuje kariéru známeho slovenského rapera Kaliho.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Miroslav Čimo (@miroslav_cimo)

Podľa Finstatu zaznamenala spoločnosť v roku 2023 nárast tržieb na viac ako 775-tisíc eur. Posledným členom prípravného výboru je Daniela Barnová, absolventka medzinárodných vzťahov a diplomacie. Vo videu, kde vystupuje s Čimom a Havlíkom, kritizuje LGBTI komunitu a niektoré rozhodnutia vlády.

Tvrdí, že vláda schválila dokument bojujúci proti islamofóbii a podporujúci znevýhodnené skupiny vrátane LGBTI komunity, čo podľa nej prispieva k neželaným zmenám v spoločnosti.

Vo videu Štefan Havlík hovorí, že Slovensko „nepotrebuje ďalšie náboženstvá“ a kritizuje možné otvorenie prvej mešity v krajine. Miroslav Čimo dopĺňa, že kto sa postaví proti, bude označený za islamofóba, a tvrdí, že protesty proti islamu už nebudú možné. Tento postoj je súčasťou širšej kritiky hnutia SILA NÁRODA voči vládnym opatreniam, ktoré vnímajú ako podporu islamu a LGBTI komunity.

Sociálne myšlienky

FRONT občianska strana práce (FRONT OSP) je nová ľavicová politická strana, ktorá kladie dôraz na sociálne myšlienky. Ich hlavným symbolom je červená farba, ktorá podľa strany predstavuje sociálnu revolúciu a zmenu.

Symbol pochodeň má byť metaforou pre slobodu a nádej, pričom osvetľuje „temný svet,“ v ktorom, podľa strany, dnes žijeme. Týmto symbolom chcú zdôrazniť svoje hodnoty a cieľ priniesť pozitívne zmeny v spoločnosti.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie