fbpx

Železnice lákajú cestujúcich novinkami. Hrozí zdražovanie cestovného?

Hrozí zdražovanie cestovného? Zdroj: TASR/František Iván, FB/Železnice Slovenskej republiky - ŽSR

Železnice pokračujú v modernizácii svojich vlakov a zlepšovaní pracovných podmienok pre zamestnancov. Aktuálne testujú viaceré inovácie. Zároveň vedenie spoločnosti poskytlo informácie o možnom zvyšovaní cien cestovného. Informuje agentúra SITA.

V minulom roku prepravili železnice 72 miliónov cestujúcich, no cieľom je tento počet výrazne zvýšiť do roku 2027. Vedenie verí, že kľúčom je spokojnosť zamestnancov, preto plánujú zlepšiť ich pracovné podmienky vrátane zvýšenia platov. Zároveň sa snažia prilákať nových pracovníkov, ktorým ponúkajú náborový príspevok až 4000 eur.

Modernizácia vozňov

Železnice plánujú pokračovať v modernizácii vlakov a infraštruktúry.

Aktuálne prebieha obstaranie 15 nových elektrických rušňov v hodnote 130 miliónov eur, ktoré nahradia staré stroje, niektoré až 50-ročné. Okrem toho plánujú zaviesť európsky zabezpečovací systém riadenia vlakov a postaviť dve nové automatizované strediská na údržbu a čistenie vlakov za takmer 250 miliónov eur.

Zmodernizovať sa majú aj služby pre cestujúcich, vrátane informácií o meškaní a nástupišti v aplikácii, ktoré by mali byť dostupné už tento rok. Plánom je aj zrýchlenie a vylepšenie internetového pripojenia vo vlakoch.

Automaty s potravinami

Železnice plánujú vylepšiť aj služby občerstvenia. Na niektorých trasách už testujú automaty umiestnené priamo vo vozňoch, ktoré ponúkajú nápoje a sladkosti.

Telové kamery

Rozširujú tiež projekt telových kamier. Vedenie nevylučuje, že na najvyťaženejších trasách, ako je Bratislava – Košice, pribudnú ďalšie spoje, o čom by sa malo rozhodnúť v priebehu niekoľkých týždňov. Zdražovanie cestovného však momentálne nie je v pláne.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie