fbpx

Bude cigareta na terase minulosťou? Európska komisia má v pláne zákaz fajčenia aj vonku

Hrozí zákaz fajčenia vonku? Zdroj: Unsplash, Freepik

Európska komisia zvažuje návrh na zákaz fajčenia vo verejných vonkajších priestoroch, ako sú kaviarne, autobusové zastávky či zoologické záhrady. Plán zahŕňa aj zákaz produktov, ktoré neobsahujú nikotín, ako sú elektronické cigarety bez tabaku. Tento krok je súčasťou širšieho boja proti pasívnemu fajčeniu a snahy zlepšiť verejné zdravie v rámci EÚ. Podľa Euronews Európska komisia plánuje navrhnúť rozšírenie existujúcich zákazov fajčenia na vonkajšie priestory.

Cieľom návrhu je rozšíriť pravidlá platné od roku 2009, ktoré zakazujú fajčenie vo vnútri budov, aj na vonkajšie verejné priestranstvá. Nový zákaz by sa netýkal len cigaretového dymu, ale aj aerosólov z iných zariadení, ako sú elektronické cigarety či vaporizéry. Informujú tvnoviny.sk.

Komisia sa zameriava na ochranu nefajčiarov pred škodlivými účinkami pasívneho fajčenia a obmedzenie používania nikotínových produktov, čo sa môže prejaviť aj v ďalších sektoroch verejného život.

Smernice EÚ, ako tá o zákaze fajčenia, nie sú právne záväzné. Poskytujú však rámec a odporúčania, ktoré môžu členské štáty nasledovať pri tvorbe vlastných národných zákonov. Tento prístup je súčasťou širšieho úsilia znížiť výskyt rakoviny spojenej s fajčením a pasívnym fajčením. Členské krajiny EÚ majú slobodu prispôsobiť si tieto pravidlá podľa svojich potrieb, no sú motivované k tomu, aby prijali opatrenia, ktoré ochránia verejné zdravie.

Návrhy, ako napríklad zákaz fajčenia vo vonkajších verejných priestoroch, sú súčasťou európskych iniciatív zameraných na zlepšenie zdravia populácie a zníženie expozície škodlivým látkam, ktoré môžu viesť k rakovine.

Zákaz by mal platiť aj na elektronické cigarety

Plánovaný zákaz fajčenia na verejných vonkajších miestach sa vzťahuje nielen na tradičné cigarety, ale aj na elektronické cigarety, zahrievané cigarety a akékoľvek iné produkty, ktoré uvoľňujú dym alebo aerosól. Tento zákaz sa týka všetkých takýchto produktov, bez ohľadu na to, či obsahujú nikotín. Tieto zariadenia, často predávané ako bezpečnejšie alternatívy k tradičným cigaretám, sú stále spojené s expozíciou okoloidúcich škodlivým chemikáliám.

Európska komisia v dokumente zdôrazňuje, že dôkazy o účinnosti týchto nových produktov ako pomôcok na odvykanie od fajčenia sú nepresvedčivé. Cieľom je chrániť verejnosť nielen pred tradičnými cigaretami, ale aj pred alternatívami, ktoré stále uvoľňujú škodlivé látky do okolia​.

Zákaz vo vonkajších priestoroch

Kľúčovým prvkom navrhovaných smerníc Európskej komisie je rozšírenie zákazu fajčenia na rôzne vonkajšie priestory, ktoré boli doteraz v jednotlivých členských štátoch regulované individuálne.

Podľa nových pravidiel by sa fajčenie malo zakázať na terasách reštaurácií, barov a kaviarní, ako aj na čiastočne krytých miestach spojených s verejnými službami. Rovnako by sa nemalo fajčiť na autobusových zastávkach, letiskách, v nemocničných areáloch, domovoch dôchodcov a vo vonkajších priestoroch pracovísk.

Zákaz sa má vzťahovať aj na miesta, kde sú prítomné deti, ako sú verejné ihriská, zábavné parky, kúpaliská a zoologické záhrady. Týka sa tiež vzdelávacích priestorov pre všetky stupne vzdelania, čo reflektuje snahu chrániť najzraniteľnejšie skupiny populácie pred škodlivými účinkami pasívneho fajčenia​.

Návrh Európskej komisie na rozšírenie zákazu fajčenia vo vonkajších verejných priestoroch bol pôvodne naplánovaný na január 2024, ale odložili ho. Toto oneskorenie vyvolalo obavy ohľadom záväzku EÚ voči jej protitabakovej agende, ktorá sa zameriava na ochranu verejného zdravia a zníženie fajčenia v členských štátoch.

Súvisiaca reforma smernice EÚ o zdaňovaní tabaku bola tak odložená na rok 2025, čo vzbudilo otázky o možnom vplyve tabakového priemyslu na toto rozhodnutie. Tento krok je súčasťou širšej protitabakovej agendy EÚ, ktorá si kladie za cieľ dosiahnuť „generáciu bez tabaku“ do roku 2040. Plán obsahuje ambiciózne ciele, ako je zníženie spotreby tabaku o 30 % do roku 2025 a zníženie podielu fajčiarov v EÚ na 5 %.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie