fbpx

Daň z finančných transakcií pôjde ešte vyššie: Výnosy môžu presiahnuť 600 miliónov eur

Na snímke vľavo predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) na 43. rokovaní vlády SR 10. júla 2024 v Bratislave. Zdroj: FOTO TASR/Pavel Neubauer

Vláda chcela získať z novej dane na finančné transakcie viac ako 600 miliónov eur. Avšak, už v stredu, deň po ohlásení, došlo k zásadnej zmene parametrov. Daň z bankových prevodov bude nakoniec vyššia, než sa pôvodne predpokladalo, informuje portál openiazoch.sk.

Minister financií Ladislav Kamenický oficiálne oznámil, že nová daň začne platiť od 1. apríla budúceho roka. Pôvodne sa plánovalo jej zavedenie ešte skôr. „Pôvodne sme uvažovali o začiatku od 1. januára, ale potrebujeme viac času na implementáciu,“ vysvetlil Kamenický v utorok.

 

Kabinet očakával, že nová daň prinesie dodatočné príjmy až vo výške 610 miliónov eur. Nakoniec však bude výnos ešte vyšší, keďže parametre návrhu sa zmenili a daň bude vyššia, čo zvýši výnos o ďalších 80 miliónov eur. Táto suma má čiastočne kompenzovať nedávno schválené zníženie dane z pridanej hodnoty pre gastrosektor na 5 percent.

 

Dôležitou informáciou je, že daň z finančných transakcií sa nebude týkať bežných občanov. Platiť ju budú firmy a fyzické osoby podnikatelia, vrátane všetkých živnostníkov. Podľa Kamenického budú platiteľmi dane banky, ktoré budú priamo odvádzať daň štátu. „Celý proces bude transparentný. Každý, kto bude daň platiť, ju bude vidieť vo svojich výpisoch,“ tvrdí Kamenický.

 

Čo všetko bude podliehať tejto dani? Minister financií uviedol, že zdaňované budú odchádzajúce platby daňovníka, ako sú úhrady faktúr alebo výbery hotovosti v banke či bankomate. Operácie s platobnými kartami, ako platby kartou, sa zdaňovať nebudú. Avšak, daňovníci budú za každú kartu platiť štátu ročný poplatok vo výške 2 eur.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie