fbpx

Dvaja Slováci ohúrili Európu svojimi vedeckými projektmi: Kto sú mladí géniovia, ktorí uspeli v medzinárodnej súťaži?

Zdroj: Facebook/European Union Contest for Young Scientists (EUCYS)

Dvaja slovenskí študenti dosiahli úspech na prestížnej súťaži mladých vedcov EUCYS (European Union Contest for Young Scientists), ktorá sa konala v poľských Katoviciach. Adam Kovalčík a Ľudmila Kvašňovská, ktorí sa zúčastnili ako víťazi Festivalu vedy a techniky AMAVET 2023, získali významné ocenenia. Informácie poskytol Ján Nemec z Asociácie pre mládež, vedu a techniku (AMAVET). Informuje o tom agentúra TASR.

Podľa oficiálnej stránky súťaže, EUCYS, organizovaná Európskou komisiou v spolupráci s Univerzitou v Sliezsku a Poľským detským fondom, je prestížnou medzinárodnou vedeckou súťažou, ktorá dáva mladým vedcom vo veku 14 až 20 rokov príležitosť prezentovať svoje projekty pred odbornou porotou a verejnosťou. Tento rok sa zúčastnilo približne 150 súťažiacich z takmer 40 krajín.

Adam Kovalčík získal na európskej súťaži druhé miesto. „V mojom projekte som sa zameral na komplexný vývoj nových parfumérskych zlúčenín. Z kukuričného odpadu som pripravil 23 nových furánových zlúčenín, ktoré nachádzajú využitie ako vonné látky. Ak by sa proces industrializoval, bola by to cesta, ako vyrábať zelené a lacnejšie parfumy,“ vysvetlil Kovalčík.

Bude vás zaujímať

Ľudmila Kvašňovská predstavila projekt s názvom „Potential biomarkers of age-related chronic inflammation“ v oblasti medicíny. „Dostala som skvelú a hodnotnú spätnú väzbu od hodnotiacej komisie a zároveň aj návrhy, ako môžem s projektom pokračovať ďalej. Okrem toho som mala možnosť spoznať všetkých ostatných súťažiacich,“ povedala Kvašňovská.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie