fbpx

FOTOGALÉRIA: Oblohu naprieč svetom očaril supermesiac aj jeho čiastočné zatmenie

Svet očarili hneď tri nebeské javy - spln Mesiaca, supermesiac a čiastočné zatmenie Mesiaca 18.9.2024. Foto: X/@DanTVusa, @creech___

Nadšenci mali v nočných, respektíve skorých ranných hodinách o nebeské úkazy postarané. Naprieč svetom si ľudia vychutnávali pohľad na trojité javy – spln Mesiaca, supermesiac a čiastočné zatmenie Mesiaca. Vo fotogalérii vám prinášame snímky z rôznych kútov sveta na tieto jedinečné úkazy.

Čiastočné zatmenie Mesiaca, takzvaného supermesiaca bolo viditeľné naprieč viacerými časťami sveta. V utorok v skorých ranných hodinách sa konali hotové nebeské divadlá, informuje portál Sky News.

Supermesiac nastáva, keď je spln počas svojej obežnej dráhy v najbližšom bode k Zemi, pričom podľa Met Office sa na oblohe javí o 30 % jasnejší a o 14 % väčší. Tento spln bol zároveň posledným pred prstencovým zatmením Slnka, ktoré nastane 2. októbra.

Ďalším z úkazov bolo čiastočné zatmenie Mesiaca. Takáto udalosť sa nezopakuje skôr ako v roku 2026. Keď sa však stane, bude oveľa dramatickejšia, keďže Zem prekryje až 96 % Mesiaca, ktorý bude v tieni.

Čiastočné zatmenie Mesiaca bolo viditeľné na celom svete. Zaujímavý nebeský úkaz si vychutnávali naprieč USA, Južnou Amerikou, Európou aj Afrikou, ako aj v malých častiach Ázie a na Strednom východe.

Vo fotogalérii si môžete pozrieť zábery splnu a čiastočného zatmenia Mesiaca

Supermesiac, jeden zo štyroch, ktoré sa budú konať do konca tohto roka, bol Harvest Moon (Mesiac úrody alebo aj kukuričný Mesiac). Pomenovanie dostal, pretože vtedy je najbližšie k jesennej rovnodennosti a v tom čase dochádza k tradičnej jesennej žatve.

Kukuričný Mesiac bol viditeľný niekoľko najbližších nocí, ale v utorok ráno sme ho na oblohe mohli vidieť pri splne v plnej kráse. Prvý supermesiac v tomto roku bol 19. augusta a zvyšné sa uskutočnia 17. októbra a 15. novembra.

V budúcom roku sa pozorovatelia môžu pripraviť na dvojitú dávku úplného zatmenia, takzvanú umbru. Tá vzniká v okamihu, keď sa Zem dostane medzi Mesiac a Slnko. Viac sa dozviete v našom predchádzajúcom článku.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie