fbpx

Peľová sezóna silného alergénu sa pomaly končí, ale ešte nás môže potrápiť

Ilustračné foto. Zdroj: FOTO TASR/AP, FREEPIK

V tridsiatom siedmom kalendárnom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ silného alergénu. Denné koncentrácie dosahovali veľmi vysoké hladiny na väčšine územia Slovenska. Ide o peľ inváznej ambrózie. Okrem peľu tráv, pŕhľavovitých, paliny a ambrózie sa v ovzduší vyskytovali veľmi nízke koncentrácie aj iných peľov.

V ovzduší na území Slovenska dominoval v uplynulom týždni peľ silného alergénu – inváznej ambrózie. Alergiologicky významné denné koncentrácie dosahoval len začiatkom týždňa, neskôr vplyvom intenzívnej zrážkovej činnosti denné hladiny peľu poklesli do nízkych až veľmi nízkych hodnôt. Informovala o tom v stredu v súvislosti s aktuálnou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Peľ ambrózie dosiahol najvyššie denné koncentrácie v Nitre, Trnave, Žiline, Košiciach a v Bratislave. „Peľová sezóna inváznej ambrózie sa pomaly posúva ku koncu, ale ešte môže dosiahnuť alergiologicky významné denné koncentrácie. Skončila sa sezóna paliny, tráv z čeľade lipnicovitých a slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Žlté porasty inváznej zlatobyle ostávajú rizikom pre alergikov najmä pri pohybe v ich blízkom okolí,“ konštatovala Lafférsová.

Podľa nej ohlasované obdobie intenzívnych zrážok skutočne spôsobilo výrazný pokles denných hladín peľu a spór v ovzduší. V súvislosti s oteplením sa však predpokladá ich opakovaný nárast.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie