fbpx

Drobné alebo rovná nula. Rodičovský dôchodok prejde masívnou zmenou a štát na tom ušetrí

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik, TASR/Martin Baumann, František Iván

Rodičia pracujúcich detí si k dôchodkom prilepšovali aj formou bonusu, ktorý sa im vypočítal z platu ich potomka. Vláda vďaka konsolidácii financií pripravila zmenu, po ktorej dôchodcom zostanú skôr oči pre plač.

Vládou predstavený konsolidačný balíček, ktorý v stredu schválila a chce ho posunúť do skráteného legislatívneho konania, prinesie finančnú reformu.

Jednou z výrazných úprav je zmena rodičovského dôchodku. V súčasnej podobe vlastne končí. Doteraz si poberatelia dôchodkov mohli prilepšiť o desiatky eur, ktoré im boli vypočítané z výšky vymeriavacieho základu ich pracujúceho dieťaťa alebo detí.

Doterajšia priemerná suma, ktorú vyplácali poberateľom dôchodkov, činila zhruba 300 eur, po novom bude bonus výrazne okresaný a rodičia tak dostanú ročne najviac 46 eur, informuje portál peniaze.sk. Seniori, ktorí obracajú v peňaženke každý cent, trpko zaplačú nad zníženým bonusom.

V mnohých prípadoch však seniori dostanú veľkú nulu. Zárobkovo činné deti však dostanú možnosť, ako svojim rodičom prispieť k dôchodkom. Môžu tak učiniť 2 percentami zo svojich daní, ktoré v rámci daňového priznania bežne odovzdávajú klubom, občianskym združeniam či rôznym neziskovým organizáciám.

Úprava parametrov rodičovského dôchodku prinesie štátu úsporu v sume 287 miliónov eur. V minulom roku poberalo rodičovský bonus vyše 900-tisíc dôchodcov a Sociálnu poisťovňu to stálo 307 miliónov eur. Ročne si seniori prilepšili v priemere 338 eur.

Europoslanec Jozef Mihál na svojom profile zverejnil tabuľku s výškami rodičovských dôchodkov, ktoré prídu po ich zmene. Po novom peniaze dostanú iba rodičia pracujúcich detí, iní nedostanú nič.

Mihál ozrejmil, že rodičovský bonus sa vypláca vždy spätne za predchádzajúci rok. To znamená, že v roku 2025 sa vyplatia bonusové dôchodky vypočítané z príjmov potomkov za rok 2024.

Z tohto dôvodu neuvidia seniori z rodičovského bonusu ani cent, tvrdí Mihál, keďže vyplácanie dôchodku podľa nového systému má začať až od roku 2026.

Výška rodičovského bonusového dôchodku pre rok 2025. Foto: FB/Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie