fbpx

AKTUÁLNE: Známy výrobca vyhlásil bankrot. Firma je už dlhodobo v strate

Na archívnej snímke z 5. augusta 2024 farebné nádoby amerického výrobcu Tupperware a euromince spolu s eurobankovkami. Zdroj: FOTO TASR/AP,DPA

Obľúbená spoločnosť mnohých Slovákov vyhlásila bankrot v Spojených štátoch. Známy výrobca obalov na uchovanie potravín je už dlhodobo v strate. Firma Tupperware Brands dlhuje veriteľom spolu viac ako 700 miliónov dolárov (viac ako 628 miliónov eur).

Počas pandémie koronavírusu síce dopyt po farebných vzduchotesných plastových nádobách Tupperware vzrástol, pretože domácnosti začali viac variť, ale marže spoločnosti sa v čase vysokej inflácie začali znižovať v dôsledku vyšších výrobných, mzdových alebo dopravných nákladov, uviedla agentúra Reuters.

Firma je už dlhodobo v strate

„Počas niekoľkých posledných rokov bola finančná pozícia spoločnosti vážne ovplyvnená náročným makroekonomickým prostredím,“ priznala generálna riaditeľka Laurie Goldmanová v tlačovej správe.

Spoločnosť v správe uviedla, že požiadala súd o ochranu pred bankrotom a o povolenie začať proces predaja podniku. Dovtedy má v úmysle pokračovať vo svojej činnosti.

Spoločnosť Tupperware požiadala súd o ochranu pred bankrotom po tom, ako porušila podmienky splácania dlhu a najímania právnych a finančných poradcov, informovala v pondelok agentúra Bloomberg. Akcie spoločnosti po tejto správe klesli o 50 %.

K bankrotu sa schyľovalo už dlho, predchádzali mu zdĺhavé rokovania medzi spoločnosťou Tupperware a jej veriteľmi, ktorých počet sa pohyboval medzi 50 a 100 tisícami, o tom, ako zvládnuť dlh presahujúci 700 miliónov USD.

Spoločnosť Tupperware kedysi spôsobila revolúciu vo svete domácností svojimi kuchynskými miskami a škatuľkami, z ktorých niektoré boli považované za dizajnovú klasiku. Mimoriadne obľúbené sa stali jej výrobky aj v Európe a na Slovensku.

Od tretieho štvrťroka 2021 však vykazovala šesť kvartálov po sebe pokles tržieb. Jej zákazníkov z radov ľudí s nízkymi a strednými príjmami odrádzala od nákupov pretrvávajúca inflácia.

Tupperware je americká nadnárodná spoločnosť, ktorá vyrába domáce produktové rady, ktoré zahŕňajú kuchynské pomôcky, prípravné, skladovacie nádoby a servírovacie produkty pre kuchyňu a domácnosť. Jej hlavným zameraním sú kuchynské a domáce výrobky a je známa najmä radom plastových nádob na skladovanie a prípravu potravín.

Existencia firmy Tupperware sa datuje od roku 1946. Mladý chemik Earl S. Tupper v tomto roku založil v Spojených štátoch amerických spoločnosť Tupper Plastic Company a o dva roky neskôr uviedol na trh jeden z prvých výsledkov práce svojej firmy, tzv. „Zázračnú misu“ vyrobenú z vtedy málo známeho polyetylénu.

Tento výrobok s inovatívnym bezpečnostným vzduchotesným a vodotesným uzáverom spôsobil v nasledujúcich rokoch revolúciu v domácnostiach takmer po celom svete. Potraviny uchovávané v nádobách firmy Tupperware zostávajú vďaka uvedenému uzáveru 2 až 3-krát dlhšie čerstvé, zachovávajú si svoju vôňu, chuť a výživnú hodnotu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie