fbpx

Instagram bude pre maloletých bezpečnejším miestom, platforma reaguje na sťažnosti rodičov

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik, Unsplash

Stúpajúce využívanie sociálnych sietí čoraz mladšími používateľmi nenechali chladných samotných rodičov, ktorí sa sťažovali spoločnostiam na nedostatočnú ochranu. Sociálna sieť Instagram preto zasiahla a upravuje pravidlá na ochranu maloletých.

Po sérii žalôb a kritike zo strany rodičov, že sociálne siete neprispievajú dostatočne k ochrane mladých užívateľov pred nevhodným obsahom a nebezpečnými interakciami, sa americká internetová spoločnosť Meta Platforms rozhodla zmeniť pravidlá vo svojej sociálnej sieti Instagram pre maloletých.

Teenageri budú mať automaticky nastavené účty ako súkromné, informovali zástupcovia spoločnosti. Toto opatrenie však nebude fungovať celosvetovo, Meta ho zavedie len vo vybraných štátoch, informuje portál novinky.cz.

Prevádzkovateľ siete Instagram, ktorý stojí zároveň za sociálnou sieťou Facebook či chatovacou aplikáciou WhatsApp, prisľúbil, že nové pravidlá začnú platiť počas nasledujúcich svojich mesiacov. Týka sa to však iba Spojených štátov, Veľkej Británie, Kanady a Austrálie.

Napríklad v Európskej únii by mala ochrana maloletých na Instagrame začať fungovať až budúci rok. Spoločnosť zároveň oznámila, že ochrana maloletých bude v budúcnosti zavedená aj na ďalších platformách, ktoré prevádzkuje.

V praxi bude novo zavedené nastavenie súkromia znamenať, že obsah zdieľaný maloletými užívateľmi bude prístupný iba pre schválených sledujúcich. Táto zmena si kladie za cieľ ochrániť súkromie dospievajúcich, ktorí sú často vystavení on-line šikanovaniu alebo nevyžiadaným kontaktom od neznámych osôb.

Obmedzenie interakcií

Ďalšou významnou zmenou je obmedzenie interakcií na platforme. Súkromné ​​správy budú môcť tínedžerom písať iba tí užívatelia, ktorých sledujú alebo s ktorými už boli v kontakte. Zároveň bude obmedzené označovanie účtov maloletých vo verejných príspevkoch od ľudí, ktorých nesledujú.

Meta tiež plánuje zavedenie automatickej aktivácie funkcie „Skryté slová“, ktorá odfiltruje urážlivé komentáre a žiadosti o súkromné ​​správy obsahujúce nevhodné výrazy. Cieľom je znížiť šírenie on-line šikanovania, ktorá je pre dospievajúcich užívateľov na sociálnych sieťach často traumatizujúcim zážitkom.

Zároveň bude spustený tzv. nočný režim, ktorý obmedzí notifikácie počas večerných hodín. Aby sa obmedzilo nadmerné používanie platformy, bude medzi 22:00 a 07:00 automaticky aktivovaný režim spánku. V tomto období nebudú užívateľom doručované notifikácie a systém bude odosielať automatické odpovede na súkromné ​​správy.

„Nové ochranné opatrenia sa zapnú automaticky pre všetkých užívateľov mladších ako 16 rokov,“ uviedla spoločnosť Meta v oficiálnom vyhlásení.

Rodičia maloletých budú mať možnosť rozhodnúť, či ich deti môžu niektoré z týchto nastavení zmeniť na menej prísne. Na to však bude potrebné aktivovať funkciu rodičovskej kontroly. Užívatelia starší ako 16 rokov budú mať väčšiu kontrolu nad svojim účtom a budú si môcť tieto nastavenia upravovať sami.

Zhoršenie duševného zdravia?

Meta bola v posledných mesiacoch kvôli ochrane detí na sociálnych sieťach pod veľkým tlakom, v USA dokonca kvôli tomu čelí žalobám podaným vo viac ako tridsiatich štátoch. Tie obviňujú spoločnosť z nedostatočnej ochrany mladých užívateľov a z toho, že prispieva k zhoršovaniu ich duševného zdravia.

Kritici tvrdia, že platformy ako Instagram a Facebook sú zámerne navrhnuté tak, aby podporovali závislosť u mladých užívateľov, čo má negatívny vplyv na ich psychickú pohodu.

Podobné kritike čelí aj konkurenčná sociálna sieť TikTok, ktorá sa tiež stáva terčom diskusií ohľadom vplyvu na zdravie neplnoletých.

Meta sa bráni tým, že podniká aktívne kroky na ochranu neplnoletých a že nové opatrenia sú súčasťou snahy o vytvorenie bezpečnejšieho online priestoru. Či to však bude stačiť na umlčanie kritikov a urovnanie súdnych ťahaníc, zatiaľ nie je vôbec jasné.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie