fbpx

Na Devíne škodia tým najviac zasiahnutým. Dunaj brázdia súkromné člny, viaceré úseky sú neprejazdné

Na snímke z dronu hrad Devín a rieka Dunaj v Bratislave 17. septembra 2024. Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok

V bratislavskom Devíne a Devínskej Novej Vsi sa povodňová situácia zatiaľ nezlepšuje, aktuálne viaceré úseky pre počasie neprejazdné. Mestská časť Devín je stále odrezaná, z Devínskej Novej Vsi sa tiež vedia dostať obyvatelia armádnou kyvadlovou dopravou. Vážna situácia pretrváva aj na Záhorí. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba však musí riešiť aj iný problém. A tým je nepochopiteľné správanie niektorých ľudí, ktorí domácim komplikujú už tak ťažkú situáciu. Informuje o tom na sociálnej sieti.

„Morava a Dunaj v noci stúpli približne o desať centimetrov. Ústup by mal začať až k dnešnému večeru alebo ráno. Problémom však je, že rozvodnený Dunaj sa tlačí do koryta Moravy, čím ešte viac dvíha jej hladinu,“ približuje Juraj Droba v príspevku.

Najhoršie na tom zostávajú mestské časti Devín a Devínska Nová Ves. Devín je stále odrezaný od sveta, vyrážajú spodné vody a presakujú zábrany. Prioritou je zabezpečiť plynulé zásobovanie. Z Devínskej Novej Vsi sa obyvatelia taktiež vedia dostať len s pomocou armády kyvadlovou dopravou. Kedy bude Devínska cesta opäť prejazdná, sa podľa Drobu odhadnúť nedá, píše TASR.

Dunaj brázdia súkromné člny

Upozorňuje však na povodňovú turistiku.„Špeciálne na Devíne spôsobuje obrovské škody. Dunaj brázdia súkromné člny, ktoré vodu vytláčajú až do okien okolitých domov. Trpia tak ľudia, ktorí sú povodňami najviac zasiahnutí,“ zdôrazňuje Droba.

Vážna situácia pretrváva podľa neho aj na Záhorí. Rieka Morava pozvoľna stúpa, v obciach sa preto pieskuje. Presakuje zohorský kanál, vodu odčerpávajú. Stupavský potok sa síce roztrhol, avšak len v neobývanej oblasti. V Bernolákove sa zosunula pôda, situácia je však podľa informácií kraja stabilizovaná.

Dobrou správou podľa šéfa BSK je aj to, že sa podarilo zaceliť pretrhnutú hrádzu na potoku Malina. Zatvorený je Kaštieľsky park v Stupave aj park v Malinove. Uzavreté zostávajú naďalej aj oba cyklomosty cez rieku Morava.

V Bratislavskom kraji sú viaceré úseky pre počasie neprejazdné

Viaceré úseky v Bratislavskom kraji sú v dôsledku poveternostných podmienok neprejazdné. Doprava pre obyvateľov bratislavského Devína je riešená formou kyvadlovej dopravy. TASR o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková.

Neprejazdné sú v súčasnosti v Bratislave Devínska cesta v úseku od výjazdu na Dlhé Diely po Devín, Devínske jazero, Devínska cesta od Karlovej Vsi smerom na Devín. Rovnako Kočánkova ulica v bratislavskej Petržalke po Starý most, a tiež Slovanské nábrežie, ktoré je podľa hovorkyne zaplavené.

Ako doplnila, uzatvorená je Viedenská cesta od výstaviska až po úsek pod Starým mostom. Protipovodňové opatrenie sa podľa nej vykonáva Na hriadkach medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou a cesta je tam zahradená. Neodporúča prejazd Istrijskou ulicou mestskej časti Devínska Nová Ves, ktorá je podľa Šimkovej ťažko prejazdná.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie