fbpx

Päť častých kuchynských chýb, ktorými ohrozujeme spotrebiče aj naše zdravie. Čomu sa vyvarovať?

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Nie všetky postupy, ktoré v kuchyni robíme, sú prospešné pre vybavenie. Nesprávnymi krokmi môžeme poškodiť kuchynské náčinie či rovno drahé spotrebiče. Vyvarujte sa najčastejším chybám.

V kuchyni trávime veľa času. Veľakrát, možno vedome či nevedome, robíme niekoľko zásadných chýb, ktoré nám zbytočne kazia chuť jedla alebo ničia kuchynské vybavenie. Čím všetkým si škodíme?

Či už kvôli úspore času, alebo pohodlnosti niekedy robíme veci, ktoré prípravu jedál zbytočne komplikujú alebo dokonca môžu uškodiť nášmu zdraviu. Pozrime sa na najčastejšie kuchynské prehrešky. A ak niektoré z nich robíte, je najvyšší čas sa ich zbaviť.

1. Skladujete v chladničke veci, ktoré tam nepatria

Plníte chladničku potravinami bez rozmýšľania a čudujete sa, že sú čoskoro nepožívateľné? Chladnička je skvelý pomocník, ale chlad v nej nesvedčí zďaleka všetkým potravinám. Pokazí ich chuť a znižuje trvanlivosť, píše Blesk.

Ktoré potraviny do nej určite nepatria?

Ovocie – vonku určite nechajte banány a iné exotické ovocie, ktoré by nemalo byť vystavené teplote pod 10 ° C, pri ktorých kvalita klesá s rastúcim chladom sa stráca chuť. Patria medzi ne pomaranče, citróny, mandarínky, limetky či ananás. Lepšie je uchovávať ich v izbovej teplote alebo v špajze.

Zo zeleniny sa v chladničke určite nebude dariť paradajkám, ktoré tu tiež strácajú nadobro svoju chuť. Určite sem neukladajte cibuľu a cesnak, ktoré tu rýchlejšie plesnivejú a mäknú. Rovnako tak urobíte chybu so zemiakmi. Chlad vedie k tomu, že sa u nich škrob rýchlo premení na cukor. Získajú tak inú farbu, ale hlavne chuť.

A čo ďalšie do chladničky nedávajte?

Med, ktorý tu skryštalizuje. Káva, ktorá stráca arómu a nasáva pachy z iných potravín.

Pečivo, ktoré sa v chladničke príliš vysuší a rozdrobí sa. Pre dlhšiu trvanlivosť uložte radšej do mrazničky. Ďalej potom nevkladajte čokoládu, čerstvé bylinky, orechy, olivový olej, sójovú omáčku, ale aj prekvapivo kečup či horčicu. Obe dochucovadlá sú plné octu, ktorý ich spoľahlivo zakonzervuje.

2. V umývačke umývate nevhodný riad

Odvykli ste si umývať riad v ruke a všetko špinavé vložíte rovno do umývačky? Dajte si veľký pozor. Niektoré riady či príbory tam skutočne nepatria a čoskoro stratia svoju funkciu. Určite zabudnite na čokoľvek drevené, či s drevenou rukoväťou – varešky, miešačky či dosky.

Nevhodným umývaním sa lak aj drevo čoskoro opotrebuje, popraská a veci sa stanú nepoužívateľnými. Drevo tiež nasáva chemické prostriedky z umývačky, a tie sa potom môžu dostať do jedla. Zabudnite tiež na ostré kuchynské nože alebo škrabky, ktoré sa tu otupia. Ak majú drevenú rukoväť, časom sa odlepia a môžete ich rovno vyhodiť.

3. Vkladáte do chladničky teplé jedlo

Vždy, keď budete chcieť dať zvyšný pokrm do chladničky, uistite sa, že je dostatočne vychladnutý. Pokiaľ tomu tak nebude, razom sa spotreba energie oveľa zvýši. Teplo sa ale hlavne môže preniesť na ostatné potraviny a začnú sa v nich množiť baktérie.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie