fbpx

Polárny vír sa už sformoval, tento rok sa správa inak. Experti tvrdia, že to neveští nič dobré

Ilustrácia vzdušných vírov nad Severnou Amerikou. Zdroj: noaa.gov/tn.cz; Unsplash

Nad severným pólom sa sformoval polárny vír. Ten silnie pomalšie ako inokedy, čo môže ovplyvniť aj nadchádzajúcu zimu v strednej Európe. V našich končinách by sme sa tak mohli dočkať väčších snehových nádielok, píše tn.cz.

Noci nad polárnymi oblasťami sú dlhšie a teploty klesajú, čo už teraz spôsobuje vytvorenie nového polárneho víru na severnom póle. Vír navyše tento rok silnie pomalšie ako obvykle. To môže mať za následok chladnú a zasneženú zimu. Naopak, ak by silný polárny vír spôsobil silnú cirkuláciu vzduchu, dočkali by sme sa v zime miernejších teplôt, uvádza Severe Weather Europe.

Pri narušení môže vír opustiť severný pól alebo sa rozdeliť. Taký jav mal v minulosti za následok vznik extrémne silných zimných búrok, ktoré zasiahli Európu, Spojené štáty a Kanadu, informuje portál Climate. Či sa bude podobná situácia opakovať aj počas nadchádzajúcej zimy, si zatiaľ odborníci odhadovať netrúfajú.

Kvôli redšiemu víru môžu putovať chladné vetry z Arktídy a dostať sa ďalej na juh. Práve krajiny starého kontinentu vrátane Slovenska spolu so Severnou Amerikou môže v zimných mesiacoch zasiahnuť snežná vlna spojená s búrkou, oznamuje FOX Weather.

Už o niekoľko mesiacov sa očakáva aj nástup javu La Niña. Pravdepodobnosť, že sa tento jav rozvinie už medzi novembrom a januárom je 79%, upozornili nedávno odborníci z amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) vo svojej predpovedi. „La Niña je stabilný jav. Pokiaľ je ale príliš extrémny, môže spôsobiť problémy,“ dodáva k nej oceánograf na University of Southampton Simon Boxall.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie