fbpx

Piešťany čelia kríze: Obrovské kusy dreva ohrozujú mosty a rieku

Na snímke naplavené drevo na Váhu. Zdroj: rtvs.sk

Veľké kusy dreva v toku ohrozujú stavby na Vážskej kaskáde. V Piešťanoch sa hromadia pri pilieroch mostov a na Sĺňave. STVR zisťovala, kto a kedy sa postará o ich odstránenie

Naplavené drevo ohrozuje aj najdlhší krytý most na Slovensku, pričom situácia je vážnejšia, keďže piliere sú staticky narušené.

 

Dva piliere na Kolonádovom moste smerom od mesta sú staticky narušené. Vykonávame presné merania, aby sme sledovali posuny na stavbe,“ uviedol primátor Piešťan Peter Jančovič. Statik nariadil okamžité odstránenie zakliesneného stromu z havarijného piliera. Mesto povolalo hasičov, ktorí spolupracujú s vodohospodármi vybavenými potrebnou technikou.

 

Na prvých dvoch pilieroch nám najviac záleží, aby tam neostali naplaveniny, ktoré by mohli narušiť stabilitu mosta. Budeme musieť zabezpečiť ich vyčistenie. Máme tiež projektovú dokumentáciu a stavebné povolenie na sanáciu pilierov,“ dodal Jančovič. Tam ich odstraňujú hydraulickým žeriavom. Väčší prietok vody strhol do Váhu rôzne predmety, ktoré sa často ocitajú aj na Sĺňave.

 

Väčšinou pláva natrhnutá zelina, ktorej je na Sĺňave veľa, a veľmi veľa dreva. Plastu je viditeľne menej, asi o 90 percent. Zálohový systém má zmysel, ešte by sa hodilo, keby sa dalo sklo zálohovať,“ poznamenal vedúci Detského rybárskeho krúžku Piešťany Jaroslav Heler.

K čistejšiemu prostrediu chcú prispieť aj deti z rybárskeho krúžku, ktoré plánujú brigádu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie