fbpx

Čoho ešte sa dotkne konsolidácia? Cena diaľničnej známky pôjde rapídne hore

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Cena diaľničnej známky na obdobie 365 dní bude po novom 90 eur, čo predstavuje zvýšenie oproti súčasnej cene 60 eur. Tento návrh vychádza z informácií o konsolidačnom balíčku, ktorý dnes predstavila vládna koalícia, uvádza portál peniaze.sk. Nové ceny by mali nadobudnúť účinnosť od začiatku roku 2025, avšak definitívne rozhodnutie závisí od schválenia parlamentom.

Vodiči si od nového roka budú musieť priplatiť za viaceré druhy diaľničných známok a aj za mýto. Ročná diaľničná známka (platná 365 dní) zdražie z 60 na 90 eur, jednodňová známka sa zvýši z 5,40 eur na 8,10 eur. Naopak, mesačná známka zostane na cene 17 eur a 10-dňová známka dokonca zlacnie na 10,80 eur, čo je pokles zo súčasných 12 eur. Ako uvádza Denník N, štát plánuje týmto spôsobom získať 45 miliónov eur.

 

Nedávna zmena pravidiel

Od augusta 2024 bola na Slovensku zavedená jednodňová diaľničná známka, ktorá je stanovená na 5,40 eur. Spolu s touto novinkou bola zrušená možnosť zakúpenia diaľničnej známky platnej na kalendárny rok. Ministerstvo dopravy uviedlo, že táto zmena bola logická, keďže nová 365-dňová známka, platná od dátumu nákupu, nahradila pôvodnú ročnú známku. Tento krok mal za cieľ odstrániť nejasnosti, ktoré vznikali medzi vodičmi, keď si mysleli, že ročná známka platí presne 12 mesiacov od zakúpenia, čo nebola pravda.

 

Konsolidačný balíček

Úprava cien diaľničných známok je súčasťou širšieho konsolidačného balíčka, ktorý premiér Robert Fico predstavil na tlačovej konferencii. Ide o jedno z opatrení, ktorými sa vláda snaží získať viac financií do štátneho rozpočtu. Premiér zdôraznil, že konsolidácia je nevyhnutná a označil ju za krok smerujúci k náprave škôd spôsobených predchádzajúcou vládou.

 

Dosiahli sme rovnováhu, kde sa na konsolidácii podieľajú nielen bežní ľudia, ale aj firmy, právnické osoby a banky. Každý musel prispieť k tomu, aby sme mohli pristúpiť k tomuto rozhodnutiu,“ povedal premiér.

 

Cieľom vlády je dosiahnuť úspory vo výške 2,6 až 2,7 miliardy eur. Medzi najväčšie novinky patrí zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 %. Zvyšovať sa bude aj daň z príjmov a odvody pre ľudí s vyššími príjmami. Naopak, niektoré sadzby DPH, predovšetkým na potraviny a základné služby, sa znížia na 5 %. Zavedie sa aj daň z finančných transakcií pre podnikateľov a zmeny zasiahnu aj daňový bonus a rodičovský dôchodok.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie