fbpx

Lekárski odborári chcú odvolať riaditeľa trenčianskej nemocnice. Na kardiológii vraj slúžil neatestovaný urológ

Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský (vľavo) a premiér Robert Fico s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (vpravo). Zdroj: TASR/Adriána Hudecová, Pavol Zachar

Lekárske odborové združenie (LOZ) vyzvalo ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), aby odvolala riaditeľa Fakultnej nemocnice Trenčín Michala Plesníka spolu s jeho námestníkmi. Dôvodom sú viaceré manažérske pochybenia, ktoré LOZ považuje za natoľko závažné, že si vyžadujú aj zásah premiéra Roberta Fica. Túto požiadavku predstavitelia LOZ oznámili na tlačovej konferencii. Informuje rtvs.sk.

Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský kritizoval ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú a riaditeľa Fakultnej nemocnice (FN) Trenčín Michala Plesníka za ich prístup k situácii v slovenskom zdravotníctve, ktorá je podľa neho už teraz kritická. Vyhlásil, že vyjadrenia riaditeľa a prístup ministerstva k vzniknutým problémom destabilizujú nemocnicu a môžu viesť k odchodu ďalšieho personálu, ak nedôjde k zlepšeniu situácie.

LOZ zároveň obvinilo vedenie nemocnice z nedostatočného riešenia personálnych problémov na kardiológii, pričom poukázalo na to, že podľa dostupného rozpisu služieb na oddelení chýba kvalifikovaný personál.

Fakultná nemocnica Trenčín. Zdroj: FB/Fakultná nemocnica Trenčín

Tvrdia, že na kardiológii slúžil neatestovaný urológ, a primár oddelenia mal v septembri 11 celodenných, 24-hodinových služieb, čo je v rozpore so zákonom. Odborári preto informovali inšpektorát práce, pričom upozorňujú, že takýto stav nie je len nezákonný, ale aj nebezpečný pre pacientov.

Podpredseda LOZ Miroslav Mendel vyzval premiéra Roberta Fica, aby sa venoval tejto situácii, keďže podľa neho ministerka Dolinková preukazuje svoju nekompetentnosť a neschopnosť. LOZ navyše upozornilo na pokles počtu koronarografií na kardiologickom oddelení – zatiaľ čo v máji a júni vykonali lekári 135 vyšetrení, v júli a auguste ich bolo len 73. Visolajský odmietol, že by tento pokles bol spôsobený sezónnosťou, pretože koronarografia je akútne, nie plánované vyšetrenie.

Zástupcovia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) tiež zverejnili výsledky kontroly teplej vody, ktorú podľa nich vykonali hygienici. Výsledky údajne potvrdzujú prítomnosť baktérie legionella vo vzorkách teplej vody z Fakultnej nemocnice Trenčín, pričom materiál bol datovaný 1. augusta 2024.

LOZ zároveň kritizuje vedenie nemocnice za prenájom kotolne a rekonštrukciu potrubia, ktoré považujú za podozrivé projekty. Odborári upozornili na to, že nemocnica dostala pokutu od Úradu pre verejné obstarávanie vo výške 245-tisíc eur.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie