fbpx

Policajného exfunkcionára odsúdili na trest, ktorý si už odsedel. Dostane aj pokutu

Na archívnej snímke príslušníci NAKA privádzajú Norberta Paksiho.. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici po povolení obnovy konania v utorok rozhodol o novom treste pre Norberta Paksiho, bývalého vysokého policajného funkcionára, ktorý bol už právoplatne odsúdený. Informuje portál Aktuality.

Pri nezmenenom výroku o vine mu určil trest odňatia slobody na tri roky, sedem mesiacov a sedem dní, čo zodpovedá času, ktorý už strávil vo väzbe. Okrem toho mu uložil peňažný trest vo výške 50 000 eur. Rozsudok je právoplatný.

Trest bol výsledkom upravenej dohody medzi prokurátorom a obvineným. Ak by obvinený nezaplatil peňažný trest, stanovený bol náhradný trest šiestich mesiacov väzenia. Podľa advokáta Ivana Kochanského bol rozsudok spravodlivý a zohľadnil novú úpravu trestných kódexov, ktorá zmierňuje trestné sadzby.

V máji 2021 bol bývalý policajný funkcionár Špecializovaným trestným súdom pôvodne odsúdený na päť rokov väzenia a bol mu uložený aj trest prepadnutia majetku. Čelil obvineniam zo založenia, zosnovania a podpory zločineckej skupiny, zneužitia právomoci verejného činiteľa v kombinácii s ohrozením dôvernej a vyhradenej informácie a pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Vinu priznal a dohodu o vine a treste následne schválil súd.

V apríli tohto roku Špecializovaný trestný súd povolil obvinenému obnovu konania na základe nálezu Ústavného súdu SR, ktorý rozhodol, že povinné ukladanie trestu prepadnutia majetku pri určitých trestných činoch je protiústavné. Tento nález umožnil prehodnotenie pôvodného trestu.

V októbri 2020 zadržala Národná kriminálna agentúra Norberta Paksiho spolu s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. Paksi bol následne umiestnený do väzby, pričom spolupracoval s políciou.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie