fbpx

Máte radi Prosecco? Na toto si dajte pozor!

Ilustračné Foto. Atmosféra 19. ročníka Podzoborského vinobrania v Nitre.

Blíži sa čas jarmokov a gastro festivalov, na ktorých si návštevníci opäť budú môcť pochutiť na slovenských špecialitách. Štátna veterinárna a potravinová správa však upozorňuje, že by sme mali zbystriť, keď uvidíme na tabuli pri predajnom stánku napísané ,,čapované Prosecco“.

Čo však zákazník v skutočnosti dostane nie je Prosecco, ale obyčajné perlivé víno v cene pravého Prosecca. Mnohý predajcovia nám ho ponúkajú ako veľký hit, no v skutočnosti nám do plastového pohára načapujú víno nasýtené CO2, ktoré výrobca s dobrým svedomím označil na sude ako ,,sýte perlivé víno“.

,,Výrobca za to mnohokrát nemôže, víno od výrobcu nasýtené s CO2 a naplnené do KEG nerezových alebo plastových sudov so správnym označením na štítku suda „sýtené perlivé víno“ sa na pulte predajní ako zázrakom premení na svetoznáme Prosecco. Podobný podvod nastane, keď sa priamo v Taliansku u domácich výrobcov nakúpia, dovezú a predávajú na trhu SR vína v plastových tlakových nádobách objemu cca 20 až 25 litrov.“ píše na svojej stránke ŠVPS.

Na pravé Prosecco nestačí len správna odroda

Pravé Prosecco must mať na štítku označenie DOC – Denominazione di Origine Controllata (kontrolované označenie pôvodu) alebo DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita (kontrolované označenie pôvodu a kvalita so zárukou). Dnes už nestačí, keď sú takéto vína vyrobené z odrody ,,Glera“, ak nespĺňajú všetky výrobné processy Prosecca,  sú to jednoducho ,,len“ Frizzante víno bez zemepisného označenia.

Označovanie šumivého vína pojmom „Prosecco“ v zmysle platnej legislatívy EÚ a SR je povolené len vínam s chráneným označením pôvodu pre presne zadefinované geografické územia v Taliansku, s presne definovaným výrobným postupom a vyrobeným z odrody Glera a predáva sa výhradne v sklenených fľašiach.

,,Skutočného podvodu hrubého kalibru sa dopúšťajú tí obchodníci, ktorí ponúkajú takto označené vína v KEG alebo plastových nádobách spotrebiteľom vo výčapoch a reštauráciách, ale často aj renomované firmy na rôznych internetových stránkach“, spresňuje ŠVPS.

Obchodník, ktorý vie, že nakupuje perlivé víno z veľkoskladov a hneď ho pre zákazníka chybne premenuje na Prosecco je zavádzajúce a navyše aj nelegálne. Metódy tohto typu sú porušovaním platnej legislatívy EÚ a zo strany kontrolórov vína mu môže hroziť mastná pokuta.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie