fbpx

Slovensko čaká astronomický úkaz roka. Viditeľný bude už čoskoro

Ilustračné foto. Zdroj: Pexels/Jędrzej Koralewski, Lucas Pezeta

Slováci budú mať čoskoro šancu pozorovať výnimočný astronomický úkaz. Dňa 18. septembra 2024 sa uskutoční čiastočné zatmenie Mesiaca, ktoré bude viditeľné na našom území. Aj keď nepôjde o úplné zatmenie, podmienky budú priaznivé na sledovanie jeho priebehu. Tento jav potvrdili vedci z Fyzikálneho ústavu Slezskej univerzity v Opave a z Českej astronomickej spoločnosti. Píše o tom fontech.startitup.sk. 

K zatmeniu Mesiaca dochádza, keď Mesiac vstupuje do tieňa Zeme. Tento jav je pomerne vzácny a môže sa vyskytnúť maximálne štyrikrát do roka. Niektoré zatmenia sú menej výrazné a viditeľné len ako polotieňové. V prípade čiastočného zatmenia, aké nás čaká tento rok, Mesiac zasiahne zemský tieň len čiastočne.

Okrem malej zatienenej časti na vrchole mesiaca bude väčšina viditeľného mesačného kotúča v polotieni Zeme, v tej svetlejšej časti tieňa našej planéty, ktorá úplne neblokuje slnečné svetlo,“ Teresa Monsue z Goddardovho vesmírneho centra NASA dodala aj že väčšina mesiaca bude mať načervenalý hnedý vzhľad, ktorý sa nazýva „krvavý mesiac,“ píše NPR.

Kedy a ako zatmenie pozorovať?

Zatmenie začne už skoro ráno, keď sa Mesiac dostane do kontaktu s polotieňom Zeme približne o 2:41 SELČ. Táto fáza však nebude viditeľná voľným okom. Stmavnutie Mesiaca začne byť zreteľné až pred štvrtou hodinou rannou. Čiastočné zatmenie oficiálne odštartuje o 4:12 SELČ, kedy bude Mesiac asi 20° nad juhozápadným horizontom.

Vrchol zatmenia nastane o 4:44 SELČ, kedy bude približne 8,5 % Mesiaca „odkusnutých“. V tomto momente bude Mesiac vo výške asi 15° nad obzorom. V blízkosti Mesiaca bude viditeľný Neptún a Saturn sa bude nachádzať asi 9° západne od Mesiaca, čo ponúkne fascinujúci pohľad.

Zatmenie sa skončí o 5:15 SELČ, kedy bude obloha už osvetľovaná vychádzajúcim slnkom. Polotieňová fáza zatmenia bude viditeľná ešte približne 20 minút po skončení hlavného zatmenia, kým Mesiac nezmizne za horizontom.

Na sledovanie tohto úkazu nie je potrebné žiadne špeciálne vybavenie, postačí vám pohľad voľným okom. Dokonca aj mierna oblačnosť môže priniesť zaujímavé atmosférické efekty, ako sú halové kruhy či koróny okolo Mesiaca, ktoré len zvýraznia zážitok z pozorovania.

Ďalšie čiastočné zatmenie Mesiaca nás čaká 14. marca 2025, no v septembri toho istého roku bude Slovensko svedkom jedného z najdlhších úplných zatmení Mesiaca tejto dekády.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie