fbpx

Tehotenstvo mení váš mozog: Čo presne sa deje? Nové skeny odhalili pravdu

Zdroj: Pexels/Anna Shvets, Janko Ferlic

Počas tehotenstva dochádza k zmenám v ľudskom mozgu, pričom niektoré oblasti sa môžu zmenšiť, no zároveň sa prepojenia v mozgu zlepšujú.

Podľa najnovšieho výskumu dochádza počas tehotenstva k významným zmenám v mozgu, pričom len niekoľko oblastí zostáva nedotknutých. Výskum využil MRI skenovanie pred počatím, počas tehotenstva a až dva roky po pôrode, čím odhalil, ako sa mozog prispôsobuje novým podmienkam.

Odborníci tvrdia, že niektoré zmeny môžu byť trvalé, pretože mozog sa počas tehotenstva reorganizuje. Zistenia naznačujú, že určité oblasti mozgu sa môžu počas tehotenstva zmenšiť, ale súčasne sa zlepšuje ich prepojenie.

Stále je mnoho vecí v neurobiológii tehotenstva, ktorým nerozumieme, a to nie preto, že by ženy boli príliš komplikované,“ povedala Emily Jacobs z Kalifornskej univerzity pre independent.co.uk.

Štúdia publikovaná v časopise Nature Neuroscience ukazuje, že niektoré oblasti mozgu zostávajú počas tehotenstva nezmenené. Výskum sa zakladal na MRI skenoch jednej matky, čím vytvoril mapu zmien v mozgu pred, počas a po tehotenstve.

Tím vedcov vedený Laurou Pritschet analyzoval mozgové zmeny u zdravej 38-ročnej ženy, ktorá podstúpila IVF. Počas štúdie bolo vykonaných 26 MRI skenov a odberov krvi, ktoré sa uskutočnili od troch týždňov pred počatím až do dvoch rokov po pôrode.

Výsledky boli porovnané so skenmi osôb, ktoré neboli tehotné. Vedci zistili, že niektoré časti mozgu sa počas tehotenstva zmenšili v objeme a hrúbke, predovšetkým v oblastiach spojených so sociálnym myslením. Iné časti mozgu sa zväčšili, čo súvisí so zvyšujúcimi sa hladinami hormónov, ako sú estradiol a progesterón.

Niektoré z týchto zmien pretrvávali aj dva roky po pôrode, pričom iné sa vrátili na úroveň spred tehotenstva už približne dva mesiace po pôrode.

Emily Jacobs z Kalifornskej univerzity v Santa Barbare k tomu dodala: „Je ťažké pochopiť neurobiológiu tehotenstva, ale nie preto, že by bola žena komplikovaná alebo tehotenstvo zložitou hádankou. Je to dôsledok historického zanedbávania ženskej zdravotnej starostlivosti vo vedeckom výskume. V roku 2024 konečne získavame prvé poznatky o tejto fascinujúcej neurobiologickej zmene. Naša nevedomosť má však dôsledky.

Elizabeth Chrastil, matka, ktorej mozog bol predmetom výskumu, k tomu povedala: „Z osobného pohľadu som počas tehotenstva necítila žiadne veľké zmeny. Ľudia často hovoria o ‚mozgu matky‘, ale ja som to nepociťovala. Napriek tomu vieme, že k týmto zmenám dochádza.

Približne 85 % žien počas svojho života aspoň raz otehotnie a každý rok sa narodí 140 miliónov detí. Zatiaľ čo fyziologické zmeny v tele sú počas tehotenstva dobre známe, zmeny v mozgu sú zatiaľ len málo preskúmané.

Vedci dúfajú, že ďalší výskum by mohol prispieť k lepšiemu pochopeniu stavov ako postnatálna depresia, preeklampsia, starnutie mozgu či zníženie migrén počas tehotenstva.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie