fbpx

Máte suché ústa? Môže to byť prekvapivý znak menopauzy

Zdroj: Pexels/Darina Belonogova, Arvind Philomin

Menopauza je obdobie, počas ktorého mnoho žien zažíva rôzne telesné zmeny. Medzi najznámejšie patria návaly horúčav a nočné potenie, avšak odborníci upozorňujú na ďalší, menej známy, no dôležitý aspekt menopauzy – zhoršujúce sa zdravie ústnej dutiny. Menopauza totiž neprináša iba hormonálne zmeny, ale môže mať výrazný vplyv aj na zuby a ďasná.

Podľa Dr. Thomasa Sollecita z Pennsylvánskej univerzity hormonálne výkyvy, najmä prudký pokles estrogénu, môžu viesť k zníženiu hustoty kostí, obmedzeniu tvorby slín a oslabeniu ďasien, čo má priamy dopad na stav zubov. „Nie som si istý, že si ľudia tento problém dostatočne uvedomujú,“ povedal Dr. Sollecito pre independent.co.uk, pričom zdôraznil, že tieto zmeny môžu viesť k vážnym problémom so zubami a ďasnami.

Jedným z hlavných problémov je znížený prietok slín. Sliny totiž obsahujú enzýmy, ktoré zabíjajú baktérie a pomáhajú posilňovať zuby. Keď sa zníži ich množstvo, ústa sa stávajú suchými, čo zvyšuje riziko vzniku ústnych infekcií, zápalov ďasien a zubných kazov. Ako uviedla Dr. Sally Cram, periodontistka z Washingtonu, D.C., „keď máte sucho v ústach, baktérie sa rýchlejšie množia a zvyšuje sa riziko kazov. Ak tieto kazy nie sú riešené, môže dôjsť až k strate zubov.

Ďalším problémom je úbytok hustoty kostí, ktorý ovplyvňuje nielen kosti tela, ale aj kostné štruktúry v ústnej dutine. Rednutie kosti okolo zubných koreňov môže viesť k väčšej náchylnosti na stratu zubov. Podľa Dr. Maiary Hister-Cockrell z Texaskej univerzity môžu tieto problémy začať už v období perimenopauzy, kedy vaječníky postupne znižujú produkciu estrogénu.

Zníženie hladiny estrogénu tiež spôsobuje ústup ďasien, čo môže viesť k odhaleniu zubov bez ochrannej skloviny. V tomto stave sú zuby viac vystavené vzniku kazov. Ženy v menopauze majú tiež vyššiu náchylnosť na parodontálne ochorenia, keď sa baktérie hromadia pod ďasnami a spôsobujú zápaly.

Niektoré ženy tiež zažívajú tzv. „syndróm pálenia úst“, ktorý spôsobuje nepríjemné pocity na jazyku, podnebí alebo perách. „Ako si dokážete predstaviť,“dodáva Sollecito, „tieto problémy môžu rýchlo eskalovať, ak nie sú včas riešené.“


Odborníci však tvrdia, že väčšine týchto problémov sa dá predísť správnou starostlivosťou o ústnu dutinu. Základom je pravidelná a dôkladná ústna hygiena, ktorá zahŕňa čistenie zubov fluoridovou pastou aspoň dvakrát denne a používanie zubnej nite. „Elektrická zubná kefka môže byť efektívnejšia ako ručná,“ hovorí Cram. Dôležité je tiež pravidelne navštevovať zubára a prehodnotiť frekvenciu návštev – možno bude potrebné navštevovať zubára viac ako dvakrát ročne.

Okrem toho sa odporúča zvýšiť príjem potravín bohatých na vápnik a dodržiavať dostatočný pitný režim, aby sa predišlo suchu v ústach. Pre tých, ktorí trpia suchom v ústach, sú dostupné rôzne spreje, pastilky či ústne vody. „Žiadny z nás pravdepodobne nepije dostatok vody počas dňa,“ pripomína Cram.

Ženám, ktoré majú závažnejšie problémy, môžu lekári predpísať lieky na zvýšenie produkcie slín alebo ošetrenie syndrómu pálenia úst.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie