fbpx

Vláda bude pri odškodňovaní samospráv maximálne ústretová, hovorí Fico

Zľava minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), v strede premiér Robert Fico po mimoriadnom zasadnutí vlády v pondelok 16. septembra, minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS), predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Zdroj: TASR

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym aj miestnym samosprávam pri finančnom odškodňovaní po povodniach, pričom na situáciu bude reagovať „konkrétnymi finančnými rozhodnutiami“. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to vyhlásil po pondelkovom mimoriadnom rokovaní vlády.

Ako uvádza TASR, podľa Fica sú škody veľké, no zo strany štátu sa dajú zvládnuť. Vláda bude podľa predsedu vlády reagovať aj na konkrétne požiadavky samospráv v súvislosti s rozvodnením malých riek a potokov, píšu tvnoviny.sk.

„Dohodli sme sa, že príslušné samosprávne orgány v spolupráci s vládou urobia čo najrýchlejšie zoznam poškodených objektov, nehnuteľností. Budeme na to reagovať, či už cez mechanizmy, ktoré máme, napríklad na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny, tak ako sme to urobili pri zemetrasení na východnom Slovensku. Máme peniaze z európskych fondov a predovšetkým vláda má vždy nejakú malú rezervu, ktorú vie použiť,“ ozrejmil premiér, pričom samosprávam garantoval maximálnu ústretovosť.

Vláda plánuje výjazdové rokovania

Podľa Fica sa malé rieky a potoky dostali do situácie, v ktorej ich nikdy nevideli a vláda bude na tieto miestne pomery reagovať. V najbližšom období plánujú výjazdové rokovania v Bratislavskom a Trnavskom kraji. „Ak môžeme, urobíme opatrenia, aby sme minimalizovali podobné udalosti, ktoré dnes vidíme,“ doplnil premiér.

V najbližších hodinách sa očakáva kulminácia tokov Moravy a Dunaja a podľa Fica by nemalo prísť k ďalšiemu ohrozeniu majetku a životov. Skonštatoval, že určitá miera ohrozenia stále pretrváva a to najhoršie ešte nemáme za sebou. Na vysokej úrovni je podľa neho aj spolupráca medzi štátom a samosprávami a aj medzi dobrovoľnými a profesionálnymi zložkami. Ocenil aj kroky relevantných inštitúcií už počas minulého týždňa, ktoré umožnili naštartovať mechanizmy v boji proti povodniam.

Slovensko podľa Fica vyjadruje hlbokú solidaritu so všetkými krajinami, ktoré postihli ničivé povodne. Vyjadril aj pripravenosť pomôcť postihnutým krajinám. Dnes mal premiér hovoriť s poľským premiérom Donaldom Tuskom. „Predpokladám, že budeme hovoriť o určitej miere pružnosti pri využívaní európskych fondov. Tam, kde sú fondy stále k dispozícii štátom a nečerpajú sa, že by sme ich vedeli použiť práve na protipovodňové opatrenia alebo na náhradu škôd, ktoré boli spôsobené veľkými povodňami,“ uzavrel.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie