fbpx

Koalícia zvažuje zásadné škrty: Ohrozuje rodičovský dôchodok?

Zdroj: Pexels/Pixabay, Matthias Zomer

V súčasnosti koaličná vláda nedosiahla dohodu na konsolidačnom balíčku, čo vyvoláva polemiky ohľadom budúcnosti rodičovského dôchodku. Riaditeľka komunikácie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Karolína Ducká, v pondelok (16. 9) reagovala na vyjadrenia Igora Matoviča, ktorý tvrdí, že vláda plánuje zrušiť rodičovský dôchodok v jeho aktuálnej podobe a namiesto neho zaviesť možnosť poukázať rodičom dve percentá z dane z príjmu.

Podľa agentúry TASR, Ducká uviedla, že koalícia sa ešte nedohodla na konsolidačnom balíčku, a preto nie je vhodné komentovať politické špekulácie.

Odkázala Matovičovi, že ako bývalý premiér a minister financií „okradol“ seniorov o 1,5 miliardy eur zrušením 13. dôchodku a zmrazením minimálnych dôchodkov. K téme balíčka sa ministerstvo vyjadrí až po jeho schválení a zverejnení.

Matovič varuje, že zrušenie rodičovského dôchodku by mohlo znížiť peniaze pre dôchodcov, keďže na budúci rok malo byť na tento účel vyčlenených 330 miliónov eur. Navrhovaná zmena by podľa neho znížila výdavky na 30 miliónov eur, čím by sa dosiahli úspory vo výške 300 miliónov. Okrem toho by mohol byť návrh škodlivý aj pre občianske združenia a neziskové organizácie, ktorým v súčasnosti ľudia poskytujú časť dane z príjmu.

Podľa podnikajte.sk, rodičovský dôchodok, známy aj ako rodičovský bonus, je novinka na Slovensku od 1. januára 2023. Tento príspevok umožňuje pracujúcim deťom prispievať k dôchodku svojich rodičov tým, že im poskytnú 1,5 % zo svojich odvodov, ktoré platia do Sociálnej poisťovne. Dieťa pritom neplatí nič navyše a tento príspevok neovplyvňuje výšku jeho budúceho dôchodku.

Na rodičovský dôchodok majú nárok poberatelia starobného dôchodku, invalidného dôchodku po dosiahnutí dôchodkového veku a výsluhového dôchodku. Ak rodičia majú viac detí, môžu dostávať príspevky od každého dieťaťa. Výška príspevku závisí od vymeriavacieho základu dieťaťa spred dvoch rokov. Ak však deti nepracujú na Slovensku, alebo neplatia odvody, rodičia tento dôchodok nedostanú.

Cieľom tohto opatrenia je odmeniť rodičov za výchovu detí a zmierniť rozdiely medzi dôchodcami, ktorí vychovali deti, a tými, ktorí sú bezdetní.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie