fbpx

Televízne ceny Emmy sú rozdané: Ktoré tituly zabodovali?

Na snímke vľavo herec Hirojuki Sanada a herečka Anna Sawai, víťazi za najlepšie herecké výkony v seriáli Šogun. Vpravo herci zo seriálu Baby Reindeer (Sobík) - sprava Jessica Gunning, Nava Mau, Thomas Coombes a Richard Gadd. Zdroj: TASR/AP; Getty Images/Kevin Winter

V noci sa v Los Angeles uskutočnil 76. ročník udeľovania televíznych cien Emmy. Ceny si odniesli viacerí favoriti, no slávnu sošku získali aj nováčikovia.

Prestížne ceny Emmy, často prezývané aj „televízne Oscary“, udeľuje americká Akadémia televíznych umení a vied (ATAS) už od roku 1949. Víťazov tento rok vyberalo skoro 22-tisíc hercov, režisérov, producentov a ďalší členovia ATAS. V kategórií najlepší dramatický seriál zvíťazil seriál Šogun produkovaný televíznou stanicou FX.

Sošku si odniesol až v 18 z celkovo 25 nominovaných kategórií, čím sa stal prvým najlepším seriálom nakrútenom v inom, ako anglickom jazyku. Ide o pôvodnú adaptáciu románu Jamesa Clavella, ktorého dej sa odohráva v Japonsku v roku 1600 na začiatku občianskej vojny. Ceny za rolu v tomto seriáli si odniesol v kategórii najlepší herec Hirojuki Sanada a herečka Anna Sawai.

Ako informujú tvnoviny.sk, medzi komediálnymi seriálmi najviac zarezonoval seriál Hacks o komičke Deborah Vance, ktorú stvárnila Jean Smart. V seriáli vidíme komičku, ktorá si razí cestu na komediálnej scéne, na ktorej dominujú muži. Žije prepychový život v sídle v Las Vegas a zároveň šéfuje úspešnej značke. Majiteľ kasína, kde Deborah vystupuje, ju však chce nahradiť mladšími umelcami.

Seriál Hacks porazil favorita The Bear: King of the Kitchen o mladom šéfkuchárovi s bohatými skúsenosťami z luxusných reštaurácií, ktorý sa vracia do Chicaga aby viedol rodinnú predajňu sendvičov. Napriek tomu získal seriál celkovo 11 ocenení, medzi nimi aj pre herca v hlavnej role Jeremyho Allena Whitea a herca vo vedľajšej úlohe Ebona Mosas-Bachracha. Liza Colón-Zayas získala sošku v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v komediálnom seriáli, čím porazila aj nominovanú držiteľku Oscara Meryl Streep.

Cenu za najlepší miniseriál získal Sobík (Baby Reindeer), ktorého dej sa odohráva od náhodného stretnutia v londýnskej krčme. Britský herec a komik Richard Gadd dostal sošku za najlepší mužský herecký výkon, ktorý do veľkej miery kopíruje jeho osobný príbeh začínajúceho herca. V seriáli sa stáva obeťou stalkingu ženy Marthy, ktorú stvárnila herečka Jessica Gunning, pri ktorej ide o jej prvú nomináciu a zároveň výhru v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v miniseriáli.

Sošku získala aj herečka Elizabeth Debicki za jej stvárnenie princeznej Diany v seriáli Koruna (The Crown) v kategórii najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v dramatickom seriáli, uvádza portál mediaklik.sk.

Tento rok ide už o druhý galavečer odovzdávania cien Emmy. V januári sa totiž odohralo odovzdávanie za rok 2023 s niekoľkomesačným oneskorením kvôli štrajku hollywoodskych hercov a scenáristov.

Zoznam víťazov v hlavných kategóriách:

  • Najlepší dramatický seriál: Šógun
  • Najlepší komediálny seriál: Hacks
  • Najlepšia miniséria: Baby Reindeer
  • Najlepší herec v dramatickom seriáli: Hirojuki Sanada (Šógun)
  • Najlepšia herečka v dramatickom seriáli: Anna Sawai (Šógun)
  • Najlepší herec v komediálnom seriáli: Jeremy Allen White (The Bear)
  • Najlepšia herečka v komediálnom seriáli: Jean Smart (Hacks)
  • Najlepší herec vo vedľajšej úlohe v dramatickom seriáli: Ebon Moss-Bachrach (The Bear)
  • Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v dramatickom seriáli: Liza Colón-Zayas (The Bear)
  • Najlepší herec vo vedľajšej úlohe v dramatickom seriáli: Billy Crudup (The Morning Show)
  • Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v dramatickom seriáli: Elizabeth Debicki (Koruna)
  • Najlepší režisér komediálneho seriálu: Christopher Storer (The Bear)
  • Najlepší scenár komediálneho seriálu: Lucia Aniellová, Paul W. Downs a Jen Statsky (Hacks)
  • Najlepší režisér dramatického seriálu: Frederick E.O. Toye (Šógun)
  • Najlepší scenár dramatického seriálu: Will Smith (Slow Horses)
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie