fbpx

TOTO ovocie by nemalo chýbať v žiadnej záhrade. Jeho plody sú zázračné

Na snímke muchovník. Zdroj: FACEBOOK/Rez ovocných stromov a kríkov Vranov nad Topľou.

Ak hľadáte nenáročné rastliny do vašej záhrady, ktoré by mali pekný vzhľad a plody plné vitamínov, muchovník je správne rozhodnutie. Počuli ste už o ňom?

Pestovanie muchovníka je jednoduché a vďačné. Jeho plody potešia každého záhradkára. Zistite, čo všetko muchovník ponúka.

Alemanchier, alebo muchovník, nazývaný aj ako „indiánska čučoriedka“, je vyšší ker až strom, pochádzajúci zo Severnej Ameriky. V Európe a teda aj na Slovensku si získava stále väčšiu obľubu. Je to nielen vďaka jeho nádherným voňavým kvetom, ale najmä pre jeho modrofialové plody pripomínajúce čučoriedky. Tento nenáročný ker môžete pestovať prakticky kdekoľvek na Slovensku.

Prospievajú imunitnému systému aj tráveniu

Plody muchovníka obsahujú množstvo vitamínov a minerálnych látok. Ich konzumáciou možno posilniť imunitný systém a zvýšiť odolnosť voči prechladnutiu a chrípke. Prospievajú aj tráveniu a pomáhajú v prevencii anémie či osteoporózy. Poukázali na odborníci z bratislavského regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) na sociálnej sieti.

„Modrofialové plody pripomínajúce čučoriedky sú plné vitamínov (A, C, B, E), minerálnych látok (draslík, horčík, vápnik, železo, mangán), preto sú vhodné pre posilnenie nášho zdravia. Navyše, sú bohatým zdrojom polyfenolových látok, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti,“ ozrejmila Katarína Blažová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava na sociálnej sieti.

Plody možno konzumovať čerstvé alebo ich spracovať do podoby kompótu, džemu či sirupu. „Môžete si tiež pripraviť odvar z plodov, ktorý má antiseptické účinky. Veľmi dobre pôsobí vo forme kloktadla pri zápaloch horných dýchacích ciest a dutiny ústnej,“ odporučili odborníci. Na posilnenie srdca a zníženie krvného tlaku zase pôsobí odvar z kvetov muchovníka a pri črevných ťažkostiach sa používajú listy kru ako čajovina.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie