fbpx

Šálka kávy alebo čaju neladí s niektorými jedlami. Blokujete účinky dôležitého prvku v tele

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Pijete počas jedenia? Nutričná expertka varuje pred kombináciou jedál a určitých nápojov, ktoré môžu brániť správnemu absorbovaniu dôležitých látok v tele.

Dať si šálku horúceho čaju môže byť v týchto sychravých dňoch príjemných zahriatím pre celého telo. Počas dňa mnohí nepohrdnú lahodným espressom v práci či doma.

Pokiaľ si tieto horúce nápoje vychutnáte s jedlom či iným občerstvením, vystavujete sa málo známym zdravotným rizikám.

Farmaceutka a nutričná terapeutka Deborah Graysonová tvrdí, že pitie čaju alebo kávy s určitými potravinami, ako je červené mäso a listová zelenina, mohli zvýšiť šancu na rozvoj vážnych nedostatkov živín v tele. Informáciu priniesol portál Daily Mail.

Všeobecne je známe, že chemikálie v týchto horúcich nápojoch zabraňujú telu absorbovať železo – prvok, ktorý je životne dôležitý pre transport kyslíka po tele, dodáva nám energiu a silný imunitný systém.

„Ak si k jedlu vždy dáte čaj, môžete sa stať anemikom (osoba trpiacia chudokrvnosťou a úbytkom červených krviniek, pozn. red.),“ povedala Graysonová.

Dodala, že riziko anémie – závažného nedostatku železa – je obzvlášť vysoké, ak ste žena, ktorá má menštruáciu. Potraviny, ktoré s čajom a kávou nesúhlasia, zahŕňajú jedlá bohaté na železo, ako je steak a pečené hovädzie mäso, ako aj listovú zeleninu, ako je špenát, brokolica a kel.

Štúdie zistili, že množstvo chemikálií v čaji a káve môže blokovať vstrebávanie železa, vrátane polyfenolov, o ktorých sa predpokladá, že chránia pred zápalom.

Rovnako ako v čaji a káve sa polyfenoly nachádzajú aj v potravinách, ako je ovocie, zelenina a koreniny – aj keď v oveľa nižších množstvách. Taníny, ktoré sa nachádzajú vo víne, ako aj šťavelany, sú tiež známe svojim účinkom blokujúcim železo.

Symptómy sa môžu prejaviť vyčerpanosťou, vrátane extrémneho vyčerpania, vypadávania vlasov a opakovaných infekcií. Farmaceutka Graysonová opísala ďalšie „chyby pri jedle“, ktoré môžu mať škodlivý vplyv na naše zdravie.

Napríklad radí tým, ktorí majú slabú chuť do jedla a chcú pribrať na váhe alebo svalovej hmote, aby sa zdržali pitia príliš veľkého množstva tekutín počas jedenia.

„Prítomnosť tekutiny v žalúdku môže skutočne znížiť množstvo jedla, ktoré môžete zjesť,“ hovorí. „Takže ak patríte k ľuďom, ktorí majú slabú chuť do jedla, potom si dajte len dúšky vody, ak je to potrebné, ktorý vám môže pomôcť zjesť normálnejšie množstvo jedla.“

Zmena typu šalátu, ktorý jete, môže pomôcť zmierniť „tráviace symptómy po jedle“. Graysonová hovorí, že horké listy, ako je rukola a čakanka, „stimulujú tráviaci proces a môžu pomôcť telu pripraviť sa na úplné strávenie jedla, ktoré jeme“.

Medzi ďalšie tipy patria jedenie najneskôr tri hodiny pred spaním a taktiež by ste sa mali zdržať ležania a siesty po jedle, aby ste sa vyhli príznakom refluxu.

A čo viac, sedenie pri stole, a nie na pohovke, uľahčuje tráviacemu systému rozkladať jedlo a znižuje riziko tráviacich ťažkostí, hovorí uzatvára Graysonová.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie