fbpx

Prechod na bezuhlíkovú ekonomiku je impulzom pre inovácie a modernizáciu

Na snímke prvý z¾ava predseda vlády SR ¼udovít Ódor poèas tlaèovej konferencie po 5. rokovaní vlády SR o programovom vyhlásení vlády v Bratislave v pondelok 12. júna 2023. FOTO TASR - Jaroslav Novák
Zdroj foto: TASR

Vládny kabinet sa chce aktívne podieľať na zelenej transformácii a využiť všetky dostupné príležitosti. Prechod na bezuhlíkovú ekonomiku vníma ako impulz pre inovácie a modernizáciu ekonomiky a celej spoločnosti. Za základné piliere považuje spoluprácu s partnermi doma a v zahraničí, intenzívne využívanie dát a analýz. Vyplýva to z návrhu programového vyhlásenia vlády, ktoré kabinet v pondelok schválil.

Bezuhlíková ekonomika prináša podľa vlády príležitosti v oblasti inovácií, dôraz na udržateľné využívanie prírodných zdrojov, obehové hospodárstvo a intenzívnejšie využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Spoločne majú potenciál zvýšiť konkurencieschopnosť krajiny, vytvárať investičné príležitosti a pracovné miesta, podporovať vedu a výskum.

Vláda považuje za potrebné odštartovať prípravu strategického rozvoja obehového hospodárstva v horizonte desiatich až 15 rokov. „Stabilita a predvídateľnosť prostredia sú kľúčové, keďže vytvárajú podmienky na lepšie prepojenie domácností, štátneho a súkromného sektora a zároveň pomáhajú tvoriť ‚zelené‘ pracovné miesta a investície,“ uviedla.

Za cieľ si dáva aj zrýchlenie čerpania európskych a domácich finančných prostriedkov a urýchlenie plnenia míľnikov plánu obnovy. Kľúčovou úlohou je pre vládu pripravenie adekvátnych podmienok na dočerpanie eurofondov 2014 – 2020, na implementáciu Programu Slovensko 2021 – 2027 či zefektívnenie využívania Envirofondu a Modernizačného fondu.

„Vláda považuje za dôležité zabezpečiť efektívnu účasť verejnosti pri rozhodovaní v otázkach súvisiacich so životným prostredím, zvýšiť informovanosť laickej a odbornej verejnosti a vytvoriť podmienky na posilnenie environmentálnej výchovy a vzdelávania,“ skonštatoval kabinet.

Bude sa taktiež usilovať o vytvorenie lepších podmienok na implementáciu opatrení zmierňujúcich vplyvy klimatickej zmeny. Vláda má ambíciu zintenzívniť a zefektívniť dialóg a podniknúť kroky k naštartovaniu odbornej celonárodnej diskusie o dekarbonizácii.

„Zvýšená pozornosť bude venovaná ochrane vôd, biodiverzity, kvality ovzdušia, vzácnych ekosystémov, prostrediu v mestách a obciach a v neposlednom rade ochrane pred povodňami,“ deklaruje. Budúce kroky by mali podľa predkladateľov zohľadňovať globálne klimatické ciele a efektívne využívanie výnosov z obchodovania s emisnými kvótami na klimatické účely. Vláda bude pokračovať aj vo finalizácii návrhu klimatického zákona.

Za nevyhnutné považuje zvýšiť úsilie pri odstraňovaní negatívnych vplyvov znečistenia a envirozáťaží na obyvateľov a životné prostredie. Vláda tvrdí, že podnikne kroky k zrýchleniu ich odstraňovania. Bude tiež venovať zvýšenú pozornosť zavádzaniu opatrení chrániacich zdroje pitnej vody.

Vláda sa zároveň bude sústrediť na pokračovanie reformy ochrany prírody s dôrazom na zonáciu národných parkov a na starostlivosť o chránené územia. „Cieľom sú transparentnejšie a predvídateľné podmienky pre vlastníkov, dotknuté obce, návštevníkov, podnikateľské subjekty a ďalších užívateľov ekosystémových služieb. Pokrok v tejto oblasti je príležitosťou na rozvoj obcí a celých regiónov,“ poukázali predkladatelia.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie