V Pekárničke GB Family dodržiavajú tradičné postupy, okoreňujú ich novými nápadmi a pri nákupe istotne neostanete len pri chrumkavom chlebíku. Majiteľ Jaroslav Gura vedie pekáreň v duchu poctivej remeselnej práce, overených receptúr, a aj keď u nich dominujú pravé slovenské klasiky, za ich úspechom sa skrýva aj trendy pečivo, ktoré zákazníci zbožňujú.
Na Kežmarčanov tak každé ráno čakajú čerstvé ešte teplé rožky, žemle, chleby, pagáče či venčeky a sladké chute vám rozprúdia aj nadýchané šišky, koláče, donuty či zasnežené croissanty. Z ich pecí však neputuje pečivo len do kamennej pekárne, ale na pravidelných trasách stretnete aj pojazdné pekárničky, ktoré vám pekárenskú vôňu prinesú takmer až k dverám.
Aké tradície sa ukrývajú za úspechom vašej pekárničky? Ako u vás vznikajú pekárenské recepty?
Za úspechom našej pekárničky stojí láska k pečeniu a tradičné rodinné recepty, ktoré sme zdokonaľovali po celé roky. Začali sme s pečením smažených pirôžkov, ktoré si rýchlo získali srdcia našich zákazníkov. Postupom času a získanými skúsenosťami sme rozšírili našu ponuku a vylepšovali naše recepty. Každý nový recept vzniká z kombinácie osvedčených tradičných postupov a nových nápadov, pričom vždy dbáme na kvalitu surovín a pravú chuť. Naše pečivo tak rozpráva príbeh o našej vášni, tvrdej práci a láske k remeslu, ktoré sú základom všetkého, čo robíme.
Na pekárenskom trhu ste už 12 rokov. Ako sa na Slovensku zmenila kvalita pečiva v priebehu vášho pôsobenia?
Počas nášho pôsobenia sme boli svedkami veľkých zmien. Dnes si zákazníci čoraz viac všímajú kvalitu výrobkov a ich zloženie. Tento trend je výrazne ovplyvnený rastúcim záujmom o zdravý životný štýl a túžbou vyhýbať sa produktom s pridanými chemickými látkami a konzervantmi. Ľudia sa dnes viac zaujímajú o to, čo jedia, a hľadajú produkty, ktoré sú nielen chutné, ale aj prirodzené a výživné.
Čo je aktuálne najväčšou hrozbou pre slovenské pekárne?
Aktuálne sa slovenské pekárne stretávajú s niekoľkými výzvami, akými sú rastúce náklady na suroviny a energie a takisto silná konkurencia na trhu. Avšak, ak si dôkladne sledujeme potreby zákazníkov a snažíme sa im vyhovieť, neexistujú skutočné hrozby, len prekážky, ktoré sa dajú úspešne prekonať. Kľúčové je prispôsobovať sa trendom, udržiavať vysokú kvalitu a inovovať, aby sme zostali konkurencieschopní. Týmto prístupom môžeme premeniť výzvy na príležitosti a zabezpečiť tak dlhodobý úspech pekárne.
Ako si zo supermarketu odniesť kvalitný a čerstvý chlieb? Na čo sa zamerať pri jeho výbere?
Kvalitu chleba ovplyvňuje jeho zloženie, proces výroby, pečenie, skladovanie a dodanie na predajný pult. V prvom rade si prečítajte etiketu. Kvalitný chlieb by mal obsahovať len základné suroviny bez zbytočných pridaných látok a konzervantov. Skontrolujte aj dátum výroby a spotreby, aby ste si boli istí, že je chlieb čerstvý. Samozrejme, najdôležitejším kritériom je chuť a vôňa. Tie vám najlepšie prezradia, či je chlieb naozaj kvalitný. Ak máte možnosť, vyberte si chlieb, ktorý bol práve dopečený alebo je od miestneho pekára.
Aké pekárenské výrobky zásadne nekupovať v supermarkete? Prečo?
Každému chutí niečo iné. Niektorí kupujú len čerstvé výrobky, iní uprednostňujú dopekané alebo trvanlivé produkty. Odporúčam sa ale vyhnúť výrobkom s množstvom konzervantov a umelých prísad, ktorými produkty strácajú na kvalite a chuti. Hľadajte radšej výrobky s jednoduchým a prírodným zložením, ktoré majú čerstvý vzhľad a príjemnú vôňu.
A čo balené pečivo? Ako nekúpiť „mačku vo vreci“?
Pri kúpe baleného pečiva je dôležité všímať si záruky a podrobnosti na obale. Kvalitné výrobky by mali obsahovať prehľadný zoznam zložiek a jasne uvedený dátum spotreby. Pokiaľ máte možnosť, vyhľadávajte výrobky od známych a dôveryhodných značiek, ktoré sú známe svojou kvalitou. Čítanie recenzií od iných zákazníkov môže tiež pomôcť získať lepší obraz o tom, čo môžete očakávať a môžete si byť istejší, že si vyberiete pečivo, ktoré je nielen chutné, ale aj čerstvé a kvalitné.
Čo nesmie chýbať v kvalitnej pekárni?
Predovšetkým sú to kvalitní zamestnanci, ktorí svojím umením a vášňou prispievajú k tomu, aby každé pečivo bolo dokonalé. Rovnako dôležité sú aj prvotriedne suroviny, ktoré zabezpečujú, že chlieb a koláče sú čerstvé a chutné. A, samozrejme, nesmie chýbať láska k pečeniu. Tá sa prejavuje v každom kroku prípravy, od miesenia cesta až po konečné zdobenie. Táto kombinácia odbornosti, kvalitných ingrediencií a nadšenia robí z pekárne miesto, kde sa každý kúsok pečiva stáva malým majstrovským dielom.
A na čom si vo vašej pekárni zakladáte vy?
Aj keď nie sme veľká pekáreň a naše pečivo nájdete len v našich pojazdných pekárničkách a kamennom obchode, zakladáme si hlavne na kvalite a pestrosti našej ponuky. Snažíme sa, aby naše výrobky boli dostupné čo najširšiemu okruhu zákazníkov, pričom vždy dbáme na čerstvosť a chuť.
Naším cieľom je tiež šetriť planétu, takže sa zameriavame na využívanie obnoviteľných zdrojov a snažíme sa minimalizovať používanie plastových obalov a tašiek. Na kvalite našich výrobkov však nikdy nešetríme. Pre nás je dôležité, aby každé pečivo, ktoré pripravujeme, bolo vždy čerstvé, chutné a vyrobené s maximálnou starostlivosťou. Týmto spôsobom sa snažíme nájsť rovnováhu medzi ekologickým prístupom a vysokou kvalitou našich produktov.