Doska na krájanie je rajom pre salmonelu. Uložte si TIPY na správne a hygienické očistenie

Reklama
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Používame ju pomerne často pri spracovaní mäsa, krájaní zeleniny či ovocia. Bežné umytie kuchynskej dosky nestačí, pretože je liahňou pre množstvo baktérií. Prečítajte si účinné tipy na šetrné umytie aj bez chemických prostriedkov.

Vedeli ste, že obyčajná kuchynská doska na krájanie má na povrchu o dvesto percent viac baktérií než záchodová? Časté používanie vody a umývacieho prostriedku môže oslabiť povrch dreva, ktoré potom nebude odolné voči nožom.

Prečítajte si niekoľko tipov na šikovných pomocníkov, vďaka ktorým vyčistíte tieto kuchynské dosky aj bez chemických prostriedkov.

Dosky do umývačky riadu nepatria, informuje Blesk. Hlavne nie tá drevená. Nasiaknu do seba totiž všetky chemikálie z čistiacich prostriedkov, ktoré sa potom dostávajú do jedla, ktoré na nich krájate.

Boj s baktériami

Na dezinfekciu a očistenie kuchynských dosiek ich preto po každom použití len dobre utrite handričkou namočenou do octu. Kyselina octová je tiež dobrým dezinfekčným prostriedkom, ktorý je účinný proti škodlivým baktériám, ako sú E. coli, salmonella a staphylococcus.

Dokonalým spojencom v boji proti baktériám je aj peroxid vodíka, a to najmä potom, čo ste krájali kura alebo iné mäso. Na pozabíjanie všetkých baktérií na vašej doske najskôr použite papierovú utierku namočenú do octu. Inou papierovou utierkou namočenou do peroxidu vodíka potom doštičku ešte raz dôkladne pretrite.

Ak ste umyli doštičku vodou a saponátom, utrite ju potom vlhkou handričkou namočenou v soli. Počas chvíľky bude mať svetlejšiu a jasnejšiu farbu. Môžete tiež vytvoriť pastu zmiešaním soli a citrónovej šťavy a tou doštičku vyčistiť podľa potreby.

Ako na plastovú dosku?

Plastovú dosku udržíte čistú tak, že ju príležitostne vydrhnete pastou pripravenou z 1 polievkovej lyžice jedlej sódy, 1 polievkovej lyžice soli a 1 polievkovej lyžice vody. Dôkladne ju potom opláchnite teplou vodou.

Ak vaša kuchynská doska vonia nevábne po krájanej cibuli, rozotrenom cesnaku, nakrájanom surovom a varenom mäse, alebo pripravovanej rybe, pomôže vám obyčajný citrón. Ak sa teda chcete zbaviť zápachu a doštičku zároveň vydezinfikovať, potrite ju celú dôkladne polovicou citrónu. Môžete ju tiež „umyť“ v neriedenej citrónovej šťave z obchodu.

Proti zápachu tiež skvele funguje jedlá sóda, ktorou posypte krájaciu plochu, a potom postriekajte neriedeným bielym octom. Nechajte zmes peniť a bublať päť až desať minút, potom opláchnite handričkou namočenou v čistej studenej vode.

Na starostlivosť o drevené kuchynské dosky či bežné dosky nikdy nepoužívajte leštidlo na nábytok alebo akékoľvek iné prostriedky na upratovanie domácnosti. Namiesto toho vyčistite povrch hrubšou stranou hubky namočenej v slabom roztoku pripravenom z 1 lyžičky bielidla a 2 litrov vody.

Drhnite plochu v malých kruhoch a dávajte pozor, aby ste nenechali drevo príliš nasiaknuť pripravenou zmesou. Potom doštičku utrite mierne navlhčeným papierovým obrúskom a nakoniec ihneď vyleštite do sucha čistou handričkou.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie