Nemusíte sa báť cukru: Mýtus o “čistom” stravovaní a pravda o sacharidoch, ktorú by ste mali vedieť

Reklama
Zdroj: Pexels/NastyaSensei, Loren Castillo

Máte pocit, že vyhýbanie sa sacharidom znamená „čisté“ stravovanie? Myslíte si, že potraviny obsahujúce chlieb alebo múku sú automaticky nezdravé? Považujete cukor za niečo, čo by ste mali úplne vynechať? Ak áno, je čas na zmenu perspektívy. Sacharidy, vrátane cukru, sú v skutočnosti prospešné. Ich vylúčenie z jedálnička môže viesť k viac škodám než úžitku, pokiaľ ide o zdravie a kondíciu. Píše o tom Lifehacker.

Netreba si zamieňať nízkosacharidové diéty so zdravým stravovaním. Hoci nízkosacharidové diéty môžu viesť k úbytku hmotnosti, neznamená to, že sú automaticky lepšie pre vaše celkové zdravie. Mnohé negatívne dôsledky diétovania je možné zmierniť pridaním sacharidov do stravy. Hoci obe diéty – s vysokým aj nízkym príjmom sacharidov – môžu pomôcť pri chudnutí, neznamená to, že sú rovnocenné vo všetkých aspektoch. Ľudia, ktorí konzumujú viac sacharidov, majú často viac energie počas cvičenia a väčšiu flexibilitu v stravovaní, nezávisle od toho, či chcú schudnúť alebo nie.

Čo vlastne sacharidy sú?

Skôr ako sa do toho ponoríme hlbšie, je dôležité pochopiť, čo sú to vlastne sacharidy. Všetko, čo konzumujeme, môžeme zaradiť do jednej z troch kategórií: tuky (vrátane olejov), bielkoviny alebo sacharidy. Sacharidy zahŕňajú:

  • Cukry, ako je stolový cukor, glukóza a fruktóza. Tieto cukry sa prirodzene vyskytujú v ovocí, zelenine a mlieku.
  • Škroby, ktoré rastliny používajú ako zásobáreň sacharidov. Biele pečivo a ryža sú príklady potravín, ktoré obsahujú veľa škrobu.
  • Vlákninu, ktorú naše telo nedokáže úplne stráviť. Vláknina sa nachádza v celozrnných výrobkoch, ovocí, zelenine a strukovinách.

Cukor nie je nepriateľ

Nie je pravda, že cukor je jed alebo toxín. Hoci je pravda, že nadmerný príjem pridaného cukru nie je pre nás prospešný, naše telá dokážu zvládnuť mierne množstvo cukru bez problémov. Pre športovcov, dokonca aj tých rekreačných, môžu jednoduché sacharidy ako cukor pomôcť pri tréningu. Maratónci napríklad konzumujú veľké množstvo cukru, aby získali potrebnú energiu na behanie dlhých vzdialeností. Aj keď to nie je prirodzené, rovnako ako samotné behanie maratónu, jedno podporuje druhé.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie