Črevný mikrobióm je zložený z baktérií, vírusov, húb a ďalších mikroorganizmov, ktoré žijú v hrubom čreve. To, čo jete, vzduch, ktorý dýchate, miesto, kde žijete, a mnoho ďalších faktorov ovplyvňuje zloženie črevného mikrobiómu, píše health.harvard.edu.
Niektorí odborníci ho považujú za skrytý orgán, pretože má úlohu v mnohých dôležitých funkciách tela — napríklad pomáha optimálne fungovať imunitnému systému, znižovať chronický zápal, udržiavať zdravé bunky čreva a poskytovať niektoré základné mikronutrienty, ktoré možno nie sú zahrnuté v bežnej strave.
Vaše črevo komunikuje s vaším mozgom prostredníctvom dráh v osi črevo-mozog. Zmeny v črevnom mikrobióme sú spojené s poruchami nálady a duševného zdravia, ako je depresia a úzkosť. Zatiaľ však nie je jasné, či tieto zmeny priamo spôsobujú takéto problémy. Vieme, že zdravá strava s nízkym obsahom spracovaných potravín je kľúčom k zdravému črevnému mikrobiómu. A rastúce dôkazy naznačujú, že vláknina a fermentované potraviny tu môžu hrať dôležitú úlohu.
Základy vlákniny
Hlavnou úlohou vlákniny je uľahčiť trávenie tým, že zmäkčuje a pridáva objem stolici, čo umožňuje jej rýchlejšie prechádzať cez črevá.
Vláknina má však aj ďalšie výhody pre váš mikrobióm a celkové zdravie. Strava s vysokým obsahom vlákniny pomáha udržiavať telesnú hmotnosť pod kontrolou a znižuje hladinu LDL (zlého) cholesterolu. Výskum zistil, že dostatočný príjem vlákniny znižuje riziko srdcových chorôb, cukrovky 2. typu a niektorých druhov rakoviny.
Čo treba vedieť o vláknine
Existujú dva typy vlákniny: nerozpustná (ktorá vám pomáha cítiť sa plnšie a podporuje pravidelnú stolicu) a rozpustná (ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi). Novší výskum však naznačuje, že ľudia by sa mali zameriavať na celkové množstvo vlákniny v strave, a nie na typ vlákniny.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)