fbpx

Cestujúci leteckých spoločností vydali varovanie pred cestou do obľúbenej dovolenkovej destinácie Slovákov

Ilustračný obrázok. Zdroj: Freepik.com

Briti, ktorí si plánujú užiť si slnko na Kanárskych ostrovoch, uviedli do stavu najvyššej pohotovosti, pretože syčivé horúčavy zvyšujú riziko nebezpečných požiarov a na jednom ostrove pribúdajú toxické sopečné plyny, informuje Mirror.

 

Miestne úrady vyhlásili „stav pohotovosti pred požiarmi“, keďže hrozba požiarov rástla, pričom „všetkým západným ostrovom“ hrozí, že budú spálené. Patria medzi ne obľúbené destinácie ako Tenerife, La Gomera, El Hierro, La Palma a Gran Canaria – destinácie obsluhované leteckými spoločnosťami vrátane Jet2, easyJet a Ryanair a tie, ktoré sú veľmi obľúbené u Britov. Druhej hrozbe čelí La Palma, kde úrady aktivovala svoj núdzový protokol kvôli koncentrácii plynov v ostrovnej sopke.

Vláda La Palmy, známa ako Cabildo, spustila protokol ostrovného núdzového plánu v určitých oblastiach ostrova po zistení príležitostných vrcholov koncentrácie plynov v Puerto Naos. Minister pre mimoriadne situácie ostrova však odovzdal správu o pokojný a uistený, že ide o „úplne normálne procesy“. Špecifické varovanie je nasmerované aj na „vyvýšené oblasti a vrcholy“, čo vyzýva turistov, aby boli pri svojich návštevách mimoriadne opatrní.

 

V súvislosti s lesnými požiarmi vláda Kanárskych ostrovov prostredníctvom svojho ministerstva bezpečnosti a mimoriadnych udalostí vysielala bezpečnostné opatrenia na X, ktorý bol predtým známy ako Twitter. Správa znela: „Nezabudnite na výstrahu pred rizikom na Západných ostrovoch a Gran Canarii.

Príspevok pridal podrobné odporúčania a pokračoval: „Nikdy nekempujte mimo povolených oblastí. V horách rešpektujte obmedzenia stanovené mestskými zastupiteľstvami a zastupiteľstvami. Nezabudnite na to. Pri prvom náznaku požiaru volajte 112.

 

Dovolenkárom dôrazne odporúčame, aby si stavali stany len v určených zónach a pri objavovaní vyvýšených terénov prísne dodržiavali miestne pokyny. Okamžité pozorovania lesných požiarov by mali byť bez meškania hlásené záchranným službám na čísle 112. Španielsky meteorologický úrad Aemet zároveň vydal žlté výstrahy v dôsledku vysokých teplôt, ktoré sa očakávajú na Tenerife, Gran Canaria, El Hierro a La Gomera.

Podľa denníka Manchester Evening News môžu časti ostrova Gran Canaria vidieť, ako ortuť dosiahne 37 stupňov Celzia, zatiaľ čo zvyšok západného súostrovia by mal zažiť až 30-stupňové horúčavy.

 

Výstrahy pred počasím boli pre časti Španielska nastavené na žltú, pretože sa očakávajú silné nárazy dosahujúce rýchlosť 50 až 70 km/h, ktoré tento utorok postihnú najmä Tenerife, Gran Canaria, La Palma El Hierro a La Gomera.

Tiempo de Canarias vydal usmernenie: „V záujme ochrany domov sa odporúča udržiavať záhradu bez suchej vegetácie a odpadu. Horľavý materiál by sa mal skladovať na vetraných a chránených miestach a vyhýbať sa hromadeniu suchých materiálov v prístreškoch alebo oknách.

 

Poradili tiež, ako sa vysporiadať s vysokými teplotami: „Čo sa týka vysokých teplôt, ľudia by sa mali vyhýbať vychádzkam von, a ak áno, nosiť šiltovku alebo klobúk a nosiť svetlé, voľné oblečenie.

Organizácia ďalej navrhla: „Okrem toho sa odporúča vyhýbať sa intenzívnemu fyzickému cvičeniu počas centrálnych hodín dňa, zdržiavať sa na chladných miestach, piť veľa tekutín a chrániť sa pred slnkom, keď ste vonku.

 

Osobitná pozornosť bola venovaná ochrane tých najzraniteľnejších, najmä počas tejto vlny horúčav: „Tiež by sa mala venovať osobitná pozornosť starším ľuďom a deťom, ktoré sú náchylnejšie na tieto epizódy intenzívnych horúčav.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie