fbpx

Toto by si nikdy nedala ani dietologička. Obľúbený nápoj Slovákov ničí zdravie i psychiku človeka

Ilustračný obrázok. Zdroj: Freepik.com

Eliza Cheng, dietologička z Loma Linda, Kalifornia, hovorí o svojom prieskume z modrej zóny, kde ľudia žijú o desať rokov dlhšie než priemerný Američan. Zdôrazňuje, že zdravá strava a správne stravovacie návyky sú kľúčové pre dlhý život, uvádza portál cbcn.com.

 

Na základe princípov dlhého života a výskumu modrých zón Cheng povzbudzuje svojich klientov, aby sa sústredili na vyváženú výživu, pravidelný radostný pohyb, rozvíjanie zdravých mechanizmov na zvládanie stresu a adekvátny spánok.

Jej konečným cieľom je povzbudzovať klientov, aby sa zamerali na potraviny, ktoré im dodávajú energiu, a pomôcť im vyhnúť sa ultrapracovaným potravinám, ktoré postrádajú kľúčové živiny.

 

Prečo nikdy nekonzumuje energetické nápoje

Energetické nápoje sa v priebehu rokov stali populárnymi prostredníctvom sociálnych médií. Často sú propagované ako rýchle riešenia na zvýšenie energie, palivo pred tréningom a zvýšenie pozornosti.

Ako dietetička, Cheng radí opatrnosť:

  1. Energetické nápoje môžu narušiť spánok a chuť do jedla

Jednou z hlavných zložiek mnohých energetických nápojov je kofeín. Aj keď môže zlepšiť pozornosť a koncentráciu, nadmerná konzumácia môže viesť k nepriaznivým účinkom, ako je zvýšená srdcová frekvencia, vysoký krvný tlak a úzkosť.

 

Môže narušiť spánkové vzorce, čo vedie k únave a ďalšej závislosti na týchto nápojoch.

Kofeín je známy svojimi vlastnosťami potláčajúcimi chuť do jedla. Mnohí jej klienti hlásili zníženú chuť na jedlo po konzumácii nápojov obsahujúcich kofeín.

Hoci energetický nápoj môže poskytnúť dočasný pocit sýtosti, nie je náhradou za jedlo.

 

  1. Energetické nápoje môžu spôsobovať výkyvy cukru v krvi a zvyšovať zápal

Typická plechovka energetického nápoja často obsahuje až 30 gramov cukru na porciu. Príliš veľa cukru môže prispieť k rôznym zdravotným problémom, vrátane zvýšeného zápalu a problémov so zubami.

 

Okrem kofeínu a cukru môžu energetické nápoje obsahovať aj ďalšie stimulanty, ako je guarana a taurín. Aj keď sú tieto zložky vo všeobecnosti považované za bezpečné, ich kombinované účinky s kofeínom nie sú dostatočne preskúmané a môžu predstavovať ďalšie zdravotné riziká.

  1. Energetické nápoje môžu ovplyvniť fyzické a duševné zdravie

Častá konzumácia energetických nápojov je spojená so zvýšenými príznakmi úzkosti, depresie a stresu, ukázali štúdie, a s významným zvýšením norepinefrínu, stresového hormónu, ktorý môže viesť k zvýšenej srdcovej frekvencii a krvného tlaku.

Reakcie jednotlivcov na energetické nápoje sa môžu značne líšiť. Faktory ako vek, užívanie liekov a základné zdravotné problémy môžu ovplyvniť, ako telo reaguje na tieto nápoje.

Vzhľadom na to je dôležité konzultovať s lekárom pred pravidelnou konzumáciou energetických nápojov, najmä ak sú prítomné nejaké existujúce zdravotné problémy.

Bude vás zaujímať
 

Cheng vždy odporúča vodu, zelený čaj, bylinné čaje, kokosovú vodu a kombuchu ako skvelé alternatívy k energetickým nápojom.

Ak sa niekto neustále cíti, že potrebuje zvýšiť energiu, Cheng radí zvážiť diskusiu o životnom štýle a stravovacích návykoch s registrovaným dietetikom. To môže pomôcť identifikovať zdravší a udržateľnejší prístup k jedlu a telu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie