fbpx

Alarmujúci stav vodárenskej infraštruktúry: NKÚ odhalil obrovské straty vody a nedostatočné investície

Ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay)

Stav vodárenskej infraštruktúry je na kritickej úrovni, ako vyplýva z poslednej kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, ktorá sa zamerala na hospodárenie vodárenských spoločností po zmene legislatívy.

 

Obnova vodárenských systémov by mala byť prioritou každej spoločnosti, ktorá má strategickú zodpovednosť vyplývajúcu zo zákona i jej základného poslania,“ uviedol predseda NKÚ Ľubomír Andrassy, pričom zdôraznil alarmujúce straty pitnej vody. Zastaraná vodovodná sieť a nedostatočná údržba spôsobujú vysoké úniky vody. Informuje SITA.

 

Strategický plán rozvoja na roky 2021 až 2027 predpokladá investície vo výške 5,7 miliardy eur, z čoho by na obnovu malo ísť takmer 3,4 miliardy eur. Avšak za tri sledované roky boli z predpokladaných zdrojov na obnovu využité len tri percentá. Kontrolované vodárenské spoločnosti mali investovať 470 miliónov eur, no skutočne investovali len 78 miliónov eur, čo je necelých 17 percent plánovaných investícií.

 

Tempo starnutia infraštruktúry je vyššie ako tempo jej obnovy,“ konštatoval Andrassy. Opotrebenie majetku vodární, okrem Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), presahovalo polovicu hodnoty majetku, pričom najvyššie opotrebenie malo Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS).

 

NKÚ tiež poukázal na nedostatočný dohľad zo strany Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR a nevyužité možnosti investícií do infraštruktúry. Kontrolóri odporúčajú, aby MŽP SR aktívnejšie monitorovalo obnovu vodárenských sietí a tvorbu finančných rezerv.

Napriek reguláciám Úradu pre reguláciu sieťových odvetví z roku 2022, ktoré mali podporiť investície, tieto opatrenia nedokážu vytvoriť dostatok prostriedkov. V roku 2023 využila len BVS celý primeraný zisk na obnovu,“ uviedol Andrassy. Zároveň boli v BVS a PVS vyplatené dividendy a vo VVS tantiémy, zatiaľ čo výdavky na dary, reklamu a propagáciu činili 4,4 milióna eur.

 

NKÚ zdôraznil potrebu efektívneho smerovania finančných prostriedkov a eliminovania „šedých zón“ zákona, ktoré spôsobujú problémy ako skrytá privatizácia a nejasná pozícia štátu. Kontrola tiež odhalila, že Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZsVS) a VVS využili moderné satelitné technológie na identifikáciu únikov vody, čo by mohlo výrazne znížiť straty. NKÚ odporúča rozšíriť podobné projekty na celom území Slovenska.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie