fbpx

Môžu banány pomôcť zmeniť vaše fajčiarske návyky? TOTO hovorí výskum

Ilustračné foto. Zdroj: Pixabay.com

Hoci niektorí ľudia používajú banány ako lacný a výživný spôsob na zníženie chuti na cigaretu, neexistuje veľa výskumov, ktoré by toto tvrdenie podporili, píše heathline.com.

Existuje mnoho dôvodov na ukončenie fajčenia a množstvo spôsobov, ako dosiahnuť svoj cieľ. Jeden z týchto spôsobov môže byť aj konzumácia banánov, ale len veľmi málo výskumov spája banány s odvykaním od fajčenia.

Banány vám môžu pomôcť prestať fajčiť tým, že vám poskytnú niečo, čo môžete robiť rukami a ústami namiesto fajčenia alebo vapovania. Navyše sú plné výživných látok, ktoré môžu zlepšiť vaše celkové zdravie a nahradiť chýbajúce vitamíny a živiny, ktoré fajčenie znižuje.

Môžu banány pomôcť prestať fajčiť?

Nie je veľa výskumov, ktoré by podporili myšlienku, že banány môžu pomôcť prestať fajčiť. Avšak štúdia z roku 2020 zahŕňala účastníkov s duševnými problémami, ktorí sa snažili prestať fajčiť. Štúdia zistila, že konzumácia banánov môže znížiť túžbu po cigarete. Štúdia tiež spomínala iné metódy orálnej stimulácie, ako napríklad žuvačky.

Štúdia z roku 2017 taktiež zistila, že konzumácia banánov, jabĺk a paradajok môže pomôcť znížiť pokles funkcie pľúc, najmä u ľudí, ktorí prestali fajčiť. Vedci pripísali zásluhy antioxidantom v týchto plodoch, ktoré prispievajú k zdravej funkcii pľúc.

Udržiavanie dobrej funkcie pľúc je dôležité na prevenciu chronických pľúcnych ochorení, ktoré môžu viesť k zníženiu kvality života a môžu byť aj smrteľné.

Banány môžu byť výživným samostatným občerstvením a ich konzumácia vám môže pomôcť odviesť pozornosť od fajčenia tým, že vaše ruky a ústa zamestnajú niečím iným. Možno zistíte, že šúpanie a jedenie banánu znižuje vašu túžbu po cigarete. Ďalšie výhody zahŕňajú:

– Sú súčasťou vyváženej, výživnej stravy, ktorá môže zvýšiť príjem živín vo vašej strave.
– Obsahujú vitamíny a minerály, ako je vitamín C, ktorý nikotín bráni vášmu telu absorbovať.
– Obsahujú tiež antioxidanty, draslík a horčík, ktoré prispievajú k vášmu celkovému zdraviu.
– Každý banán obsahuje približne 100 kalórií a dobré množstvo vlákniny. To vám pomôže cítiť sa nasýtený a udržiavať si váhu.

Môžu banány pomôcť odstrániť nikotín z tela?

Neexistuje žiadny výskum, ktorý by naznačoval, že banány odstraňujú nikotín z tela.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie