fbpx

Horskí záchranári museli PREČKAŤ noc s turistami pod vrchom Mlynár vo Vysokých Tatrách

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Yewhenii Dubrovskyi, Ian Taylor

Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) boli v piatok (23. 8.) večer prostredníctvom tiesňovej linky Poľskej tatranskej horskej služby (TOPR) požiadaní o pomoc pre dvojicu poľských turistov, 52-ročného muža a jeho 20-ročnú dcéru, píše TASR.

Pre náročnosť transportu s turistami prečkali noc pod vrchom Mlynár vo Vysokých Tatrách. Ako informuje HZS na svojej webstránke, otec s dcérou pri zostupe v exponovanom teréne v oblasti Mlynárových vidiel k Ťažkému plesu potrebovali pomoc pre pád muža.

Turista, ktorý nemal dostatočné vybavenie do horolezeckého terénu, sa pri prechode skalnými platňami zrejme pošmykol a spadol asi tri metre. Dcéra s ním stratila vizuálny kontakt a bol jej schopný iba odpovedať.

„Do záchrannej akcie vyrazili profesionálni a dobrovoľní horskí záchranári z Vysokých Tatier. Záchranári po príchode k skalnej stene museli do steny naliezť a následne poskytnúť mužovi, ktorý mal povrchové poranenia, zdravotnú starostlivosť. Nakoľko transport muža by bol náročný a jeho zdravotný stav sa podarilo stabilizovať, horskí záchranári s turistami prečkali noc na mieste,“ uvádza HZS.

Skoro ráno bola o súčinnosť požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu. Turisti boli postupne so záchranármi evakuovaní za pomoci palubného navijaka a vysadení v Bielovodskej doline. „Keďže mužove zranenia si nevyžadovali transport do zdravotníckeho zariadenia, pokračovali na vlastnú žiadosť samostatne,“ dodáva HZS.

Prípady ako tento nie sú v Tatrách ojedinelé. Turisti častokrát podcenia situáciu a vyberú sa do hôr nepripravení, alebo so zlým vybavením.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie