fbpx

Biden oznámil nový balík pomoci Ukrajine a hovoril so Zelenským

Na fotkách V. Zelenský a J. Biden. Zdroj: FOTO TASR/PAP-Rafał Guz, Reprofoto/Politico.com

Americký prezident Joe Biden oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 125 miliónov dolárov (asi 115 miliónov eur). Zahŕňa rakety protivzdušnej obrany, vybavenie proti dronom, protitankové strely a muníciu. Biely dom súčasne oznámil, že Biden v piatok telefonicky hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, píše novinky.cz.

Napriek ruskej invázii na Ukrajinu z februára 2022 „Ukrajina zostáva slobodnou krajinou. A vojna skončí slobodnou, suverénnou a nezávislou Ukrajinou,“ cituje Biely dom Bidena, ktorý oznámil novú pomoc v predvečer ukrajinského Dňa nezávislosti.

Podľa prezidenta bude americká podpora zahŕňať „rakety protivzdušnej obrany na ochranu kritickej infraštruktúry Ukrajiny; vybavenie proti dronom a protitankové strely na obranu pred vyvíjajúcou sa taktikou Ruska na bojisku; muníciu pre vojakov na fronte a mobilné raketové systémy“.

Spojené štáty tiež zavádzajú nové sankcie na takmer 400 subjektov a osôb, ktoré podľa Bidena „umožňujú ruskú vojnu“. Pomoc prichádza v čase, keď ukrajinské sily pokračujú v prekvapivom vpáde na územie Ruska, konkrétne v Kurskej oblasti. Medzitým ruské jednotky pomaly postupujú na mesto Pokrovsk, čo je kľúčový dopravný uzol na východe Ukrajiny.

Zástupcovia amerického ministerstva obrany opakovane uviedli, že Washington jedná s ukrajinskými predstaviteľmi s cieľom lepšie porozumieť dlhodobým cieľom kurskej operácie, najmä s ohľadom na postup ruských síl v blízkosti Pokrovska.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie