fbpx

Sú modré cesty budúcnosť? TOTO je dôvod, prečo by to tak mohlo byť

Modré cesty by mohli byť budúcnosťou v zlepšovaní podmienok. Zdroj: Reprofoto/Tribune.com.pk

Úrad pre verejné práce (Ashghal) spustil pilotný projekt, v rámci ktorého sú cesty potiahnuté modrou farbou s cieľom znížiť teplotu asfaltu o 15-20 stupňov Celzia, píše radmarkingqatar.com.

Na rozdiel od tmavého asfaltu, ktorý absorbuje značné množstvo tepla zo slnečného žiarenia, čo vedie k nepríjemným podmienkam pre chodcov a vodičov, aplikácia modrého pigmentu má zmierniť tieto problémy, najmä počas horúceho počasia.

Zaujíma vás, prečo je cesta pri Souq Waqif natretá výraznou modrou farbou? Odpoveď má Úrad pre verejné práce (Ashghal): ide o súčasť prelomového projektu na ochladzovanie povrchu ciest s cieľom bojovať proti horúčavám.

Nedávno Ashghal dokončil pilotnú realizáciu tohto inovatívneho projektu, pri ktorom sa použil asfalt obohatený o chladiacu látku, ktorá minimalizuje vplyv slnečného žiarenia. Skúšobný úsek pokrýva približne 200 metrov jazdných pruhov na ulici Abdullah Bin Jassim pri Souq Waqif, ako aj 200 metrov chodníkov a cyklistických trás pri Katare.

V priebehu nasledujúcich 18 mesiacov bude projekt podrobený dôkladnému skúmaniu, aby sa vyhodnotila jeho účinnosť a potenciál na širšie uplatnenie.

Na meranie vplyvu na teplotu asfaltu boli nainštalované špecializované zariadenia a senzory. Táto spolupráca s japonskou spoločnosťou Oriental Company má za cieľ zrevolucionizovať mestskú infraštruktúru.

Ochladzujúci povrch ciest, ktorý odráža UV žiarenie a efektívnejšie absorbuje slnečné žiarenie, sľubuje zmiernenie celkového nárastu teplôt—a predstavuje významný krok v boji proti klimatickým zmenám.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie