fbpx

Zabudnite na stoličky: Tento jednoduchý trik môže výrazne zlepšiť vaše zdravie

Zdroj: Pexels/Anastasia Shuraeva, Roman Davayposmotrim

Je známe, že dlhodobé sedenie, napríklad pri práci za stolom, môže negatívne ovplyvniť naše zdravie, pričom môže znižovať svalovú silu a zvyšovať riziko srdcových ochorení. Nie je však sedenie ako sedenie a niektorí odborníci sa domnievajú, že sedenie na zemi môže priniesť určité zdravotné výhody. Píše o tom Huffpost.

Sedenie na zemi so skríženými nohami môže zlepšiť mobilitu a pružnosť v oblasti bedier, dolnej časti chrbta a kolien, čo sú dôležité oblasti pre celkovú telesnú pohyblivosť. Deti, ktoré často sedia na zemi pri hrách, môžu mať lepšiu flexibilitu v porovnaní s dospelými, ktorí trávi veľa času na stoličkách. Ak sa vám však nechce alebo nemôžete sadnúť na zem, môžete skúsiť rôzne pozície aj na gauči, ktoré môžu podporiť vašu pohyblivosť.

Ako starneme, je dôležité udržiavať si čo najväčší rozsah pohybu. Postupom času sa však mnohí z nás stávajú menej flexibilnými, čo môže zhoršiť kvalitu života. Práve sedenie na zemi a pravidelné striedanie polôh môže pomôcť udržať túto flexibilitu.

Ďalšou výhodou sedenia na zemi je, že aktivuje svaly jadra tela. Keďže na zemi nemáte oporu chrbta, vaše svaly sa prirodzene zapájajú, čo posilňuje jadro a môže prispieť k lepšiemu držaniu tela. Dokonca aj samotné vstávanie z podlahy zapája celé telo a môže byť efektívnym cvičením.

Je však dôležité si uvedomiť, že sedieť na zemi celý deň nie je ideálne. Striedanie polôh a pravidelný pohyb sú kľúčové. Okrem toho, ľudia s problémami s kĺbmi alebo po operáciách by mali byť opatrní a poradiť sa so svojím lekárom.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie