fbpx

Odborníci odhalili: Toto je najväčšia slabina v moderných domácnostiach!

Zdroj: Unsplash/Jakub Żerdzicki, Pexels/Vlada Karpovich

Najväčšou bezpečnostnou dierou v domácnostiach sú často samotní používatelia, ktorí podceňujú základné opatrenia kybernetickej bezpečnosti, píšu zive.aktuality.sk.

V moderných domácnostiach sú dnes bežnou súčasťou rôzne smart zariadenia – od televízorov, cez hlasových asistentov až po bezpečnostné kamery. Avšak práve tieto technologické vychytávky môžu predstavovať vážnu bezpečnostnú hrozbu, ak používatelia zanedbajú základné opatrenia kybernetickej bezpečnosti. Najväčším rizikom pritom nie sú samotné zariadenia, ale často samotní používatelia, ktorí podceňujú dôležitosť silných hesiel, pravidelných aktualizácií či správneho nastavenia súkromia.

Jedným z najčastejších problémov je nezmenené prednastavené heslo na routeri, ktorý je bránou do celej domácej siete. Ak toto heslo zostane nezmenené alebo je príliš slabé, môže útočník získať prístup k všetkým zariadeniam pripojeným na sieť – od počítačov a mobilov až po inteligentné termostaty či zámky. V prípade útoku sa tak môže stať, že vaše súkromie a bezpečnosť budú ohrozené priamo vo vašom domove.

Odborníci tiež upozorňujú na riziká spojené so starými a neaktualizovanými zariadeniami. Ak na svojich mobiloch, počítačoch či iných smart zariadeniach nepoužívate aktuálny softvér, vystavujete sa zvýšenému riziku kybernetických útokov. Staré zariadenia, ktoré už nepodporujú nové bezpečnostné aktualizácie, sú pre hackerov lákavým cieľom. Okrem toho, ak nepoužívate moderné bezpečnostné nástroje, ako sú napríklad antivírusy, vaša ochrana sa ešte viac znižuje.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie