fbpx

Česi sa búria proti zálohovaniu fliaš: Prečo tisíce obcí nesúhlasí s novým systémom?

Zdroj: Pexels/Magda Ehlers, Lara Jameson

V Česku sa ročne predá približne 1,8 miliardy PET fliaš a 800 miliónov plechoviek. Od januára 2026 bude na tieto obaly zavedený povinný zálohový systém, ktorý stanoví zálohu vo výške štyroch korún za každú fľašu alebo plechovku, podobne ako to už funguje na Slovensku. České ministerstvo životného prostredia tvrdí, že súčasný systém triedenia odpadu nedokáže efektívne recyklovať všetky tieto obaly – každá piata PET fľaša a každá štvrtá plechovka končí mimo triedeného odpadu. Nový zálohový systém má tento stav zmeniť. Proti tomuto kroku však vystupujú zástupcovia tisícok obcí aj niektorí obchodníci, ktorí tvrdia, že nový systém je zbytočný, drahý a prinesie viac komplikácií ako úžitku. Píšu o tom novinky.cz. 

Ministerstvo očakáva, že vláda novelu, ktorá má zaviesť povinné zálohovanie, prerokuje ešte toto leto. Združenie miestnych samospráv ČR, zastupujúce 2500 obcí, však tvrdí, že Česká republika už má funkčný systém triedenia odpadu a zavádzanie paralelného systému je nezmyselné. Predsedníčka združenia Eliška Olšáková zdôraznila, že zálohovanie môže poškodiť existujúci systém triedenia odpadu a vytvoriť zbytočné komplikácie pre občanov, ktorí už teraz patria k špičke v triedení odpadu v rámci Európy.

Na druhej strane, Kristýna Havligerová z Iniciatívy pre zálohovanie tvrdí, že súčasný systém recyklácie v Česku má vážne nedostatky, vrátane kontaminácie plastových fliaš a nízkej miery zberu plechoviek, z ktorých väčšina končí v zmiešanom odpade. Zálohový systém by mal zabezpečiť vyššiu mieru recyklácie a čistotu zberaného materiálu.

Zálohový systém by mal tiež prispieť k uzavretiu materiálového cyklu, kde sa z recyklovaných PET fliaš a plechoviek opäť stanú nové obaly. Podľa Havligerovej už šestnásť európskych krajín zaviedlo tento systém, čo im umožňuje dosahovať vysoké miery zberu a recyklácie. Česká republika však čelí obavám, že by bola obklopená krajinami so zálohovým systémom, čo by mohlo zhoršiť prístup českých výrobcov k recyklovaným materiálom.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie